Vianočný pečený čaj.



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Receptík podľa Aja1- /ale trochu upravený/.Ovocie:po očistení má byť asi 1 kg, ja som použila sezónne - jablká, hrušky, slivky, pomaranče, mandarínky /ale môžu sa pridať aj mrazené - jahody, černice, čučoriedky, okrem toho: 600-1200g kryštáľového cukru - ja som dala 600g, nám je sladký dosť /prípadne si každý dosladí v šálke/, ale kto má radšej sladší čajík, tak pokojne môže dať aj plnú dávku cukru, 3 ČL mletej škorice, 3 ks celých klinčekov, 1 umytý citrón, 2 dcl rumu - ale ten vôbec netreba :-)

POSTUP PŘÍPRAVY

Jablká, hrušky a slivky dobre umyjeme a vykôstkujeme, vyrežeme jadrovník, pomaranče a mandarínky olúpeme. Ovocie nakrájame na malé kúsky, vysypeme do väčšej misy, zasypeme cukrom a škoricou, necháme chvíľu postáť - stačí 1/2 hodinku, prípadne aj viac...Potom do zmesi pridáme citrón nakrájaný na kúsky aj s kôrou a klinčeky, zmes presypeme na hlbší plech alebo pekáč a pečieme na 220 stupňov 45 - 60 minút, občas premiešame. Ovocie si pustí šťavu a vôňu. Potom si pečený čajík dáme do vyumývaných pohárikov, ktoré na 5 minút otočíme hore dnom a čajík je hotový. Na 1 šálku si dáme 1 -3 ČL čajíka, prelejeme horúcou vodou, necháme vylúhovať, precedíme, popíjame a nasávame príjemnú vôňu vianočnej atmosféry...

:-)