Jabĺčkové koláčiky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

150 ml vlažnej vody, 3 PL kyslej smotany, 50 g masla, 2 PL oleja, 1 PL citrónovej šťavy, 500 g hladkej múky, 1 vanilkový cukor, 5 PL kryštálového cukru, 25 g droždia, 1/2 ČL soli. Okrem toho vajíčko na potretie a cca 5 väčších jabĺk na plnku.

POSTUP PŘÍPRAVY

Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, pridáme rozmrvené droždie, vlažnú vodu a necháme vzísť kvások. Potom pridáme ostatné suroviny a vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme cca 1 hodinu kysnúť. Jabĺčka očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Ja som ich už nesladila, len som pridala škoricu a troška citrónovej šťavy, aby nezhnedli. Z vykysnutého cesta robíme buď rohlíčky, buchtičky, alebo mriežkové koláčiky, ktoré plníme strúhanými jabĺčkami. Necháme ešte cca 30 minút kysnúť, potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť. Ja som piekla na 200 C. Po upečení som ich potrela maslom.

Zdroj: www.dama.cz - recept 1480 - užívateľ Želka (Sladké rohlíčky)