Syrová cestovina so sójou
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 balík cestovín (kolienka), 1 stredne veľká cibuľa, 1 balíček sójového granulátu/drte, 1 kocka slepačieho bujónu, majoránka, soľ, korenie, olej, vegeta, 2 kelímky kyslej smotany, syrokrém (ja používam karičku), mlieko
POSTUP PŘÍPRAVY
Kolienka si uvaríme podľa návodu. (klasika v osolenej vode kým nie sú al dente).
Zarobíme si 1/2 litra vývaru z bujónu, ktorý neskôr použijeme na podliatie. (Kľudne si ho urobte aj viac. Zíde sa)
Cibuľku si nakrájame na drobné kocky a orestujeme ju v menšom hrnci na troche oleja do sklovita. Do cibuľky pridáme sójový granulát a hneď zalejeme vývarom, tak aby sa nám granuláť vo vývare mohol podusiť. POZOR granulát toho do seba strašne veľa nasaje! Ak budete mať málo šťavy, pridajte vodu alebo ešte vývar. Podľa chuti osolíme, ovegetujeme, pridáme trochu korenia a dusíme až kým granulát nie je mäkký. Nakoniec doň pridáme majoránku (ja jej dávam hodne), chvíľku este povaríme a vypneme. Necháme trochu vychladnúť a zmes vylejeme do cestovín. (Ja dávam aj so šťavou, priateľ má rad, keď je cestovina šťavnatá, ale kľudne ju nemusíte dať všetkú. )
Do hrnčeka si dáme 2 kyslé smotany a celý syrokrém. (Niekedy pridám aj trochu mlieka, lebo obe prísady sú dosť husté.) Roztopíme za stáleho miešania na miernom ohni a vlejeme do cestoviny.
Všetko spolu dobre premiešame a môže sa jesť. :)