JATERNICE _HURKY_PODLA NAS*****

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1,5-2 kg bravčový bôčik alebo obrezky,1 kg pľúcka,1 kg bravčová pečeň,1 kg lalok,asi trištvrte kila kožiek,cibuľa,cesnak,soľ,mleté čierne korenie,majoránka,1,5 kg krúpky č.7(3 balíčky),črevá
POSTUP PŘÍPRAVY
Do veľkého hrnca dáme variť vodu,osolíme ju a do vriacej dáme umytú pečeň,bôčik,pľúca,lalok a kožky.Pridáme pár strúčikov cesnaku a varíme do mäkka.4-5 cibuli nakrájame na drobno.,upražíme a tiež pomelieme s uvarenými surovinami.Vyberieme z vývaru,ten si necháme.Uvarené suroviny pomelieme.Medzitým si prichystáme krúpky,ktoré sme prebrali a oplachli pod tečúcou vodou.Namiesto vody použijeme časť vývaru.Robíme ich ako ryžu.Hotové zmiešame s pomletým maglajzom,ochutíme korením,cesnakom,ak treba soľ,pridáme ešte a rozmrvíme trocha majoránky.Plníme do čriev.Hotové dávame do sieťovky,tú navlečieme na varechu a asi 20-30 minút paríme vo vývare,ktorý nesmie veľmi vrieť,lebo by popraskali.Vyberieme na plechy a rozložené necháme vychladnúť.
Ak máme prasiatko doma,črevnú masť si upražíme v rúre aj s cibuľou a pomelieme,pridávame aj udusenú krv
Ak narobíme viac,čo nerozdáme a nezjeme,kľudne zamrazíme
DOBRU CHUT.
 |
do vriacej vody dáme jazyky,bôčik,pľúcka,kože,časť pečene a podhrdlinu |
 |
uvarené |
 |
črevná masť plus cibuľa,ked jevyškvarená,pomelie sa-pozor,nech nezhorí-je potom horká |
 |
uvarené kožky |
 |
všetko pomleté |
 |
surová pečeň |
 |
premyté krúpky |
 |
masť pod krúpy |
 |
krúpky sa restujú |
 |
precedený vývar,zalejú sa ním orestované krúpy |
 |
už hotové |
 |
vysypu sa na pomleté uvarené mäso a vnútornosti a na čerstvú pomletú pečeň,dochutia sa soľou,korením,cesnakom a majoránkou |
 |
už naplnené do hovädzích čriev |
 |
pol hodiny sa vyvárajú,voda nesmie vrieť,aby nepopraskali-v sieťke sa lepšie vyberú |
 |
už vychladené-niečo sa rozdalo,niečo je v mraziaku |