Škoricové hniezda



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

NA KVÁSOK : 1 lyžicu hladkej múky, 40 gr droždia, 1 lyžičku kryštálového cukru, 100 ml vlažného mlieka NA CESTO : 500 gr polohrubéj múky, 70 gr kryštálového cukru, 2 žĺtky, 200 ml vlažného mlieka, 100 gr rozpusteného masla, múku na pomúčenie dosky, 100 gr zmäknutého masla na natieranie, 2 balíčky škoricového cukru, 2 lyžice jemného kryštálového cukru na posypanie, soľ

POSTUP PŘÍPRAVY

Z múky, droždia, cukru a vlažného mlieka vymiešame kvások a necháme na teplom mieste vykysnúť. Preosiatu múku zmiešame s cukrom a so soľou. Pridáme žĺtky rozmiešané vo vlažnom mlieku, 50 gr rozpusteného masla a vykysnutý kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm. Natrieme zmäknutým maslom, trikrát preložíme po šírke a potom ešte po dĺžke. Prikryjeme utierkou a necháme 30 minút kysnúť. Nakysnuté cesto rozváľkame na hrúbku 7 až 8 mm. Potrieme zvyšným rozpusteným maslom a posypeme škoricovým a kryštálovým cukrom. Cesto pevnejšie stočíme a pokrájame na plátky hrubé asi 1,5 až 2 cm. Uložíme plochou stranou na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte chvíľu kysnúť. Potom vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 200 C pečieme asi 15 minút. Hotové poprášime jemným kryštálovým cukrom.