
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
asi 1-1,5 kg pomarančovej tekvice na pečenie, 1 stredná sibuľa, malý kúsok čerstvého zázvoru, olivový olej, šťava z jedného väčšieho pomaranča, 1 smotana na varenie, soľ a vegeta na dochutenie, tymián
POSTUP PŘÍPRAVY
1. Na rozpálenom olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a nasekaný zázvor. Spolu opekáme, kým cibuľa nebude opečená do sklovita.
2. Pridáme na kocky nakrájanú tekvicu (stred dužiny s jadierkami zvyčajne vyberám, lebo jadierka bývajú už moc tvrdé) a opekáme ju asi 2-3 minúty. Dobre miešame.
3. Tekvicu zalejeme trochou vody a varíme, kým tekvica nebude úplne mäkká.
4. Polievku stiahneme z ohňa a tyčovým mixérom tekvicu dobre rozmixujeme.
5. Pridáme šťavu z jedného pomaranča, dochutíme soľou, vegetou a tymiánom. Dáme prevrieť.
6. Na koniec pridáme smotanu na varenie a ešte zohrejeme, ale polievka by už nemala začať vrieť.
7. Podávame s čerstvou bagetou s maslom alebo s krutónami. Je to vynikajúca a veľmi chutná polievka na studené jesenné dni, lebo telo príjemne prehreje.
POZN.
1. Ak nemáte zázvor, dajte miesto toho 1-2 strúčiky cesnaku.
2. Čerstvý tymián je samozrejme najlepší, ale môžete ho nahradiť aj sušeným, prípadne provensálskymi bylinkami.
3. Ak nemáte pomaranč, nevadí, robievam to aj bez neho.
![]() |
mňam mňam |