Alsaský jablkový koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

KREHKE CESTO: 300 g hladkej muky * 200 g masla * 100 g praskoveho cukru * 2 vanilkove cukry * 1 CL PDP * stipka soli * trosku nastruhanej citronovej kory * 1 zltok * 1 PL mlieka NAPLN: 100 g dlhych piskot * 100 g masla * 1/3 kg mensich jablcok * 2 vajcia * 2 zltky * 80 g praskoveho cukru * 2 PL vanilkoveho pudingoveho prasku * 1 smotana na slahanie * trosku citronovej kory * POLEVA: 200ml jablkovej stavy alebo dzusu * 1 tortova zelatina v prasku

POSTUP PŘÍPRAVY

V Alsasku som žial ešte nebola,....ale verte mi ,že tento koláčik chutí rovnako dobre aj na Slovensku:)...ja som ho piekla na jedno nedeľné rodinné posedenie,a len tak sa po ňom zaprášilo:)

z uvedenych prisad si vypracujeme krehke cesto....
hotove ho zabalime do folie,a nechame odpocivat v chladnicke cca pol hodinku...
hotove cesto vyvalkame na vacsi kruh,priklopime nan tortovu formu(cca 28cm),a vykrojime podla nej kruh,kt.prenesieme do vymazanej formy,..zvysne cesto opat spracujeme,a vyvalkame si z neho sirsi pas,kt.vyplnime boky tortovej formy...na dno poukladame piskoty...
na piskoty jablka,kt.sme ocistili,prerezali na polovice,a do kazdeho jablcka spravili par zarezov do hlbky asi tak 1 cm....na jablka a piskoty nalejeme 100g rozpusteneho masla...
potom jablcka zalejeme zmesou slahacky,vajicok,pudingoveho prasku,cukru,a citronovej kory....
pecieme pri 180C,cca 1 1/4 hodiny....
kym kolac chladne,pripravime si podla navodu zelatinu rozpustenu v jablkovej stave...
a este vlaznou prelejeme kolacik...
nechame vychladnut,a podavame:) DOBRU CHUT!!!!