Pomarančový chlebík s tvarohom
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
125 g práškového cukru * 2 vajcia - rozdeliť na bielky a žĺtky * 1 dcl oleja * 1 dcl mlieka * 125 g polohrubej múky * 1/2 prášku do pečiva * kôra z jedného pomaranča * PLNKA: mäkký tvaroh z kelímka * med * ozdoba: pomaranč
POSTUP PŘÍPRAVY
Jednoduchý pomarančový chlebík s tvarohovou plnkou.
|
1. Do misy dajte dva žĺtky, práškový cukor, |
|
2. prilejte olej, |
|
3. a mlieko, |
|
4. a elektrickým šľahačom vyšľahajte do peny. |
|
5. Pomaranč vydrhnite pod horúcou vodou kefkou, a postrúhajte kôru - snažte sa nestrúhať aj dužinu a gelové nechtíčky - ja žiadne nechtíčky nemám, takže som mala o starosť menej. Dužina by bola v chlebíčku moc horká a nechtíčky by išli do zubov. Pomaranč nezjedzte, budeme ho potrebovať - do plnky. |
|
6. Jemne vmiešajte kôru z celého pomaranča do cesta - koláč bude prevoňaný ako jedna báseň! Samozrejme pekná báseň, žiadny Bukowski!!! |
|
7. Pridajte polovičku kypriaceho prášku, |
|
8. a nezabudnite sneh z dvoch bielkov - náááhodou raz sa mi podarilo zabudnúť na sneh z bielkov, koláč bol ako placatý kameň - a vôbec som na druhý deň nechápala, kde sa mi zobrali v chladničke bielky v pohári :-) |
|
9. Cesto so snehom premiešajte, navrstvite ho do formy na biskupský chlebíček a upečte pri 180 stupňoch - takých cca 40-45 minút. |
|
10. Keď ste formu správne vymastili a posypali hrubou múkou, chlebíček po vychladnutí "enem" vypadne z formy a vypýta sa na svetlo božie. |
|
11. Chlebíček prekrojte po dĺžke koľkokrát chcete, mňa premohla lenivosť a prekrojila som ho iba raz. |
|
12. V mise vymiešajte mäkký termizovaný tvaroh s medom podľa chuti a pomarančovou šťavou z celého pomaranča. |
|
13. Chlebík naplňte plnkou, |
|
14. plníme a plníme - plnku si nechajte aj na vrch koláča, |
|
15. natrite všetky svetové strany, |
|
16. ozdobte kúskami pomaranča a dajte ho stuhnúť do chladničky, bude sa lepšie krájať a tvaroh sa vpije do chlebíčka - a bude to numero uno na tento predvianočný čas, aspoň sa troška rozcvičíte v pečení... |