Pomarančový chlebík s tvarohom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

125 g práškového cukru * 2 vajcia - rozdeliť na bielky a žĺtky * 1 dcl oleja * 1 dcl mlieka * 125 g polohrubej múky * 1/2 prášku do pečiva * kôra z jedného pomaranča * PLNKA: mäkký tvaroh z kelímka * med * ozdoba: pomaranč

POSTUP PŘÍPRAVY

Jednoduchý pomarančový chlebík s tvarohovou plnkou.

1. Do misy dajte dva žĺtky, práškový cukor,
2. prilejte olej,
3. a mlieko,
4. a elektrickým šľahačom vyšľahajte do peny.
5. Pomaranč vydrhnite pod horúcou vodou kefkou, a postrúhajte kôru - snažte sa nestrúhať aj dužinu a gelové nechtíčky - ja žiadne nechtíčky nemám, takže som mala o starosť menej. Dužina by bola v chlebíčku moc horká a nechtíčky by išli do zubov. Pomaranč nezjedzte, budeme ho potrebovať - do plnky.
6. Jemne vmiešajte kôru z celého pomaranča do cesta - koláč bude prevoňaný ako jedna báseň! Samozrejme pekná báseň, žiadny Bukowski!!!
7. Pridajte polovičku kypriaceho prášku,
8. a nezabudnite sneh z dvoch bielkov - náááhodou raz sa mi podarilo zabudnúť na sneh z bielkov, koláč bol ako placatý kameň - a vôbec som na druhý deň nechápala, kde sa mi zobrali v chladničke bielky v pohári :-)
9. Cesto so snehom premiešajte, navrstvite ho do formy na biskupský chlebíček a upečte pri 180 stupňoch - takých cca 40-45 minút.
10. Keď ste formu správne vymastili a posypali hrubou múkou, chlebíček po vychladnutí "enem" vypadne z formy a vypýta sa na svetlo božie.
11. Chlebíček prekrojte po dĺžke koľkokrát chcete, mňa premohla lenivosť a prekrojila som ho iba raz.
12. V mise vymiešajte mäkký termizovaný tvaroh s medom podľa chuti a pomarančovou šťavou z celého pomaranča.
13. Chlebík naplňte plnkou,
14. plníme a plníme - plnku si nechajte aj na vrch koláča,
15. natrite všetky svetové strany,
16. ozdobte kúskami pomaranča a dajte ho stuhnúť do chladničky, bude sa lepšie krájať a tvaroh sa vpije do chlebíčka - a bude to numero uno na tento predvianočný čas, aspoň sa troška rozcvičíte v pečení...