МУСАКА (bulharská MUSAKA)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 kg mletého bravčového pliecka * 4 cibule * olej * 500 g paradajok * soľ * MČK * čubrica (saturejka) * petržlenová vňať *** 1 kg zemiakov *** 3 PL oleja * 3 PL hladkej múky * 500 ml mlieka * soľ * 2 vajcia *** 300 g tvrdého syra
POSTUP PŘÍPRAVY
Musaka je tradičné balkánske jedlo, v každej oblasti Balkánu je iná, toto je bulharská verzia.
 |
1. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, ... |
 |
2. ... pridáme mleté mäso, ktoré na cibuli orestujeme. |
 |
3. Zmes osolíme, ... |
 |
4. ... okoreníme mletým korením a ... |
 |
5. ... pridáme čubricu alebo saturejku. |
 |
6. Pridáme sparené olúpané zmixované paradajky a miešame až kým sa odparí prebytočná voda. Mimo sezóny paradajok môžeme použiť pasírované paradajky. |
 |
7. Posledné, čo pridáme, je petržlenová vňať. Všetko dobre premiešame a odstavíme zo sporáka. Túto mäsovú zmes si môžeme pripraviť vopred a odložiť ju do ďalšieho dňa do chladničky alebo na dlhšiu dobu do mrazničky. |
 |
8. Uvaríme zemiaky v šupke, ošúpeme ich a nakrájame na kolieska. Polovicu zemiakov rozložíme na vymastený plech alebo pekáč, ... |
 |
9. ... na zemiaky navrstvíme mäsovú zmes a ... |
 |
10. ... na mäso navrstvíme druhú polovicu zemiakov. |
 |
11. Pečieme pri 220-250 ˚C až do zhnednutia zemiakov. Trvá to cca 45-60 minút. Pozor, teplotu treba zvoliť podľa typu pekáča. |
 |
12. Bešamel pripravíme tak, že na rozpálenom oleji krátko orestujeme hladkú múku a ... |
 |
13. ... zalejeme ju mliekom, osolíme a miešame až do zhustnutia. |
 |
14. Po odstavení zo sporáka primiešame vajcia, ... |
 |
15. ... bešamel vylejeme na pekáč a ... |
 |
16. ... rozotrieme. |
 |
17. Pekáč vrátime do rúry a necháme dopiecť ešte asi 10-20 minút, tentokrát do zhnednutia bešamelu. |
 |
18. Nakoniec vrch posypeme strúhaným syrom a ozdobíme. Musaka chutí výborne so znojemskými uhorkami. To by sa v Bulharsku divili, však? Na druhej strane by sa ale vôbec nedivili, keby ste si pýtali chlieb. :-)
Ak nechcete, aby sa Musaka na tanieri rozpadávala, dobré je dať ju piecť do väčšieho pekáča v tenšej vrstve a nekrájať ju horúcu. Dobrú chuť! |