МУСАКА (bulharská MUSAKA)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg mletého bravčového pliecka * 4 cibule * olej * 500 g paradajok * soľ * MČK * čubrica (saturejka) * petržlenová vňať *** 1 kg zemiakov *** 3 PL oleja * 3 PL hladkej múky * 500 ml mlieka * soľ * 2 vajcia *** 300 g tvrdého syra

POSTUP PŘÍPRAVY

Musaka je tradičné balkánske jedlo, v každej oblasti Balkánu je iná, toto je bulharská verzia.

1. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, ...
2. ... pridáme mleté mäso, ktoré na cibuli orestujeme.
3. Zmes osolíme, ...
4. ... okoreníme mletým korením a ...
5. ... pridáme čubricu alebo saturejku.
6. Pridáme sparené olúpané zmixované paradajky a miešame až kým sa odparí prebytočná voda. Mimo sezóny paradajok môžeme použiť pasírované paradajky.
7. Posledné, čo pridáme, je petržlenová vňať. Všetko dobre premiešame a odstavíme zo sporáka. Túto mäsovú zmes si môžeme pripraviť vopred a odložiť ju do ďalšieho dňa do chladničky alebo na dlhšiu dobu do mrazničky.
8. Uvaríme zemiaky v šupke, ošúpeme ich a nakrájame na kolieska. Polovicu zemiakov rozložíme na vymastený plech alebo pekáč, ...
9. ... na zemiaky navrstvíme mäsovú zmes a ...
10. ... na mäso navrstvíme druhú polovicu zemiakov.
11. Pečieme pri 220-250 ˚C až do zhnednutia zemiakov. Trvá to cca 45-60 minút. Pozor, teplotu treba zvoliť podľa typu pekáča.
12. Bešamel pripravíme tak, že na rozpálenom oleji krátko orestujeme hladkú múku a ...
13. ... zalejeme ju mliekom, osolíme a miešame až do zhustnutia.
14. Po odstavení zo sporáka primiešame vajcia, ...
15. ... bešamel vylejeme na pekáč a ...
16. ... rozotrieme.
17. Pekáč vrátime do rúry a necháme dopiecť ešte asi 10-20 minút, tentokrát do zhnednutia bešamelu.
18. Nakoniec vrch posypeme strúhaným syrom a ozdobíme. Musaka chutí výborne so znojemskými uhorkami. To by sa v Bulharsku divili, však? Na druhej strane by sa ale vôbec nedivili, keby ste si pýtali chlieb. :-) Ak nechcete, aby sa Musaka na tanieri rozpadávala, dobré je dať ju piecť do väčšieho pekáča v tenšej vrstve a nekrájať ju horúcu. Dobrú chuť!