Kardamónovo jablkový pletenec s karamelovou glazúrou

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
CESTO: 1/2 salky tepleho mlieka * 5 PL masla (roztopit) * 6 PL cukru * 2 zltky * 2 1/4 salky hladkej muky * 2 1/4 CL suseneho drozdia * 1 CL soli * 1 CL pomarancovej kory * 1/2 CL kardamonu * 1/4 CL muskatoveho orieska NAPLN: 4 PL masla * 1/2 salky hnedeho cukru * 4-5 jablk * kora z pomaranca *kora z citrona * 1 CL skorice * 1/4 CL kardamonu * 1/4 CL muskatoveho orieska...1/2 salky podrvenych susienok alebo piskot* 1 vajicko na potretie
POSTUP PŘÍPRAVY
Odkedy sa nám "zjesenilo",akosi automaticky sa mi žiada všetko teplé a hrejivé,a všetko korenisté a voňavé...a ešte ,keď je to k tomu aj kysnuté,...mojím jesenným chutiam sa dostalo maximálneho uspokojenia:))))
 |
ako prve si podrvime kardamon..mozte pouzit tak 5 kuskov...ja sa musim pochvalit tymto krasnym maziarom,kt.sme dostali ako svadobny dar,a spravil nam velkuuu radost:)odkedy ho mame,len by som drvila a drvila:) |
 |
vsetky prisady na cesto si supneme do pekarnicky,a zapnemem program CESTO...alebo postupujeme tradicnym a osvedcenym sposobom:) |
 |
medzitym ako cesto veselo kysne,si pripravime napln..naposledy sa pokochame krasou jablcok... |
 |
a potom ich osupeme,a nakrajame na mesiaciky... |
 |
do panvice si dame maslo..pridame hnedy cukor.. |
 |
nechame pobublavat asi minutku.. |
 |
a potom prilozime jablcka,okorenime..a nechame dusit v karamelovej stave cca 7-8 minut...potom odstavime z ohna,a nechame vychladnut.. |
 |
hotove cesto(inac mimoriadne vlacne,a uzasne na dotyk), si vyvalkame na papiery na pecenie na obdlznik cca 30x36cm... |
 |
potom si rohy odrezeme,a boky narezeme asi na 10-11 pasov....stred obsypeme susienkovou drtou.. |
 |
dalej si navrstvime karamelove jablcka... |
 |
pozapletame(v tomto ja nie som az taky majster,ale snazila som sa:)) )...a potrieme vajickom... |
 |
pecieme 25-30 minut pri 190 C.... |
 |
kym kolacik chladne,tak vyuzijeme zvysnu karamelovu omacku ,co nam z jablcok zostala..a to tak,ze ju privedieme opat k varu,primiesame k nej trosku kondenzovaneho mlieka alebo smotany,len tak od oka,pre zjemnenie,a varime ,kym sa nam obsah zredukuje na hustu polevu.. |
 |
tou potom oblejeme kolacik,a konecne podavame:)
DOBRU CHUT!!!!!!! |