
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
750g hladkej múky,1 droždie,1KL cukru, 300 ml mlieka, 1 väčší uvarený a nastrúhaný zemiak,250 ml kyslej somtany, 100 ml oleja, 1 syr v črievku(100 g),1 KL soli,1 žĺtok- bielok ostáva na potretie, na posypanie u nás najviac chutí syr ale môže sa sezamom, rascou, hrubou soľou komu čo najviac chutí
POSTUP PŘÍPRAVY
Urobíme si kvások, z kvásku a ostatných prísad si vymiesime cesto. Cesto by malo byť vláčne a lahulinké.Necháme na teplom mieste kysnúť asi tak 50 min., potom ho na doske znova premiesime a necháme odpočinúť ešte takých 10 min.Na pomúčenej doske si ho rozvaľkáme (teraz zvyknem zapínať rúru na 200 °C ,aby mali ešte pagáče máličko času kysnúť)na hrúbku 1,5 cm a vykrajujeme pagáčiky, ktoré potrieme rozšlahaným bielkom a posypeme syrom.Pečieme vo vyhriatej rúre 17- 20 min. Mali by byť zlatohnedé.Ja ich vykrajujem na veľkosť pred pečením cca.3 cm a množstvo je z jednej dávky 80 ks.Pozor veľmi rýchlo sa minú lebo sú fantastické.
![]() |
takto vyzerá správne namiesené |
![]() |
vyvaľkané cesto |
![]() |
pagáčiky čakajú na pečenie |
![]() |
už sú hotové |