Krémová hubová polievka s cesnakovo-bylinkovými bagetkami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Sušené huby, zemiaky, cibuľa, cesnak, solčanka, mleté čierne korenie, mletá rasca, zelená paprika, halúzka ligurčeka (vegeta), petržlenova vňať, maslo, 2 PL olivového oleja, mlieko, 1 PL hladkej múky, tavený syr v črievku, smotana na varenie.

POSTUP PŘÍPRAVY

Nechala som sa inšpirovať polievkou od Radušky (murr2) ID 148626
http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=29919
...a trošku som improvizovala až vznikla táto skvelá polievka.
Ďakujem Radka za skvelú inšpiráciu.

Ako prvé si vriacou vodou zalejeme sušené huby. Necháme cca 30 minút namočené, aby sa v rámci možností vrátili do svojej pôvodnej formy. Na oriešku masla a troške (2 PL) olivového oleja si speníme na jemno nakrájanú cibuľku a 2 strúčiky cesnaku. Keď je cibuľa sklovitá, vlejeme na ňu hríbiky aj s nálevom. Pridáme 1 ČL solčanky, štipku soli, mleté čierne korenie, mletú rascu, menšiu (alebo kúsok) zelenej papriky (klasickej, nie hrubostennej), na kocky nakrájané zemiaky a zalejeme 1 litrom vody. Necháme variť cca 20 minút. Potom hodíme do polievky kytičku z petržlenovej vňate a ligurčeka, necháme 10 minút prevrieť. (V tejto fáze som vyhodila zelenú papriku - polievke už službu spravila, dala jej kus svojej arómy.)
Kým sa polievka varí, tak si v miske zmiešame 100 g masla, 2-3 strúčiky cesnaku, štipku solčanky a nasekanú petržlenovú vňať. Polovicou tohto cesnakovo bylinkového masla potrieme kolieska bagety (alebo rohlíka) a dáme na 10 min zapiecť pri teplote 150°.
Kým sa zapečú bagetky, dokončíme si polievku. V šálke si vymiešame 1,5 dl mlieka s 1 PL hladkej múky alebo zemiakového škrobu (na zahustenie), toto vlejeme do vriacej polievky. Necháme prevrieť. Pridáme 1 syr v črievku. Zvyšné bylinkovo cesnakové maslo, ktoré nám zostalo z bagiet dáme do polievky, zamiešame. Na záver zjemníme 1 dl smotany na varenie a necháme prevrieť. Odstavíme z ohňa a nasypeme nasekanú petržlenovu vňať.
Do taniera nalejeme horúcu polievku, vložíme kolieska cesnakovej bagety, posypeme strúhaným syrom a petržlenovou vňaťou. A je to...