Vianočka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 2,5 dcl mlieka, 175 g margarínu, 2 vajcia, 70 dkg hladkej múky (ja som mala len polohrubú, ale aj tak to bolo dobré), 6 dkg práškového cukru, štipka soli, 1 kocka droždia NÁPLŇ: 10 dkg masla alebo margarínu, 5 dkg práškového cukru, 1 vanílkový cukor

POSTUP PŘÍPRAVY

Keďže som to robila prvý krát, robila som z polovičnej dávky.
Z tejto celej dávky vyjdú 2 takéto koláčiky :-)

Uvedené suroviny na cesto som nahádzala do pekárničky, ktorá mi vymiesila krásne jemnučké a vláčne cesto.
Kým sa cesto pripravuje, zmiešame všetky suroviny na maslovú plnku.
Potom hotové cesto preložíme na pomúčenú dosku, a rozdelíme na dve časti, z ktorých vyvalkáme obdlžniky.Plnkou potrieme pruh cesta uprostred. Po oboch dlhých stranách urobíme šikmé zárezy smerom do prostriedka. Jednotlivé pásiky striedavo prekladáme cez seba zo strany do stredu.
Pletenku ešte potom necháme podkysnúť cca. 30 minút.
Potrieme rozšlahaným vajcom a pečieme v rúre na 180°C cca 20 min. (závisý podla rúry, treba sledovať)
Nie je to také zložité, ako vyzerá, a stojí za to !
Dobrú chuť!

Dúfam, že sa tomu dá rozumieť, ale nabudúce skúsim ofotiť aj postup.