
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
130 g maslo, 110 g práškový cukor, 6 vajíčok, 130 g čokolády na varenie + cca 150-200 g čokolády na polevu, 110 g kryštálový cukor, 130 g hladká múka, marhuľový lekvár (v žiadnom prípade iný!!!)
POSTUP PŘÍPRAVY
Recept mám z Nemecka a chutí lepšie, ako originál. Vyskúšané :o)))
130 g masla so 110 g práškového cukru a 6 žĺtkami vymiešame do penista. (ja zvyknem ručným mixérom, je to rýchlejšie).
130 g čokolády na varenie rozpustím nad parou a pridám do predchádzajúcej zmesi.
zo 6 bielok a 110 g kryštálového cukru vymiešam tuhú penu a opatrne ju primiešam k už existujúcej zmesi.
potom za opatrného miešania pridám 130 g hladkej múky a celé vylejem do vopred vymastenej a múkou posypanej formy na pečenie torty. Ak použijete väčšiu formu, torta bude nižšia, pri menšej bude vyššia. Pečieme cca 1 hod. pri 180 stupňoch celzia. Keď je cesto upečené, necháme ho vychladnúť, avšak ho treba prevrátiť, takže spodná časť bude vrch torty. Pri pečení sa cesto nafúkne a originálna Sacher torta je hladká a rovnomerná, preto ju prevraciam. Ono sa to cesto pri chladení vyrovná, takže nebude hrboľaté zo spodku. Keď cesto vychladlo, rozrežeme ho v polovici (ja si zvyknem označiť hornú a dolnú časť špáradkami, aby som trafila naspäť po rozrezaní. Režem hrubšou niťou, je to rovnomerné.). Potom natrieme stred marhuľovým (a nie iným) lekvárom a zlepíme obe časti. Ak ste cesto piekli v menšej forme, môžete cesto rozrezať 2x a 2x natrieť. Nič tým nepokazíte :o)) Na koniec ju polejem čokoládou (ktorú som medzitým nechala roztopiť v parnom kúpeli). Potom ju nechám už len stuhnúť a hotovo. S tou polevou bude babračka, ale oplatí sa :) A keď máte deti, určite radi pomôžu so zbytočnou polevou :o)))
Tortu podávame so šľahačkou, kto ju nemá rád, torta chutí aj bez nej :o)))
Dobrú chuť :o)
Žaneta