Hubový boršč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cca 100g prerastenej slaninky, 1 veľká cibuľa, 5 zemiakov, 1 väčšia mrkva, 1 petržlen, kúsok zeleru, cca 2 hrste sušených húb, aké máme, 1 konzerva sterilizovaných šampiňónov, cca 1kg kyslej kapusty (kto nemá rád, môže uvariť z hlávkovej, tým pádom sa to všetko uvarí v jednom hrnci), cca 150g uvarenej červenej repy alias cvikle, 1 čili paprička, môže byť sušená, soľ, solčanka, drvená rasca, olej - môže byť aj domáca bravčová masť, stačí trošku, kyslá smotana, v pôvodnom recepte boli aj 3 PL kečupu (alebo rajčinového pretlaku), ja som nemala, takže až nabudúce, ak nezabudnem.

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento recept som objavila v najnovšom čísle časopisu Pošli recept a nedal mi spať, kým som ho s menšími úpravami neuvarila a neľutujem, je fantastický a dúfam, že sa pani Boženka nebude hnevať, keď ho tu uverejním, pretože by bola škoda nepodeliť so oň s Vami. Varila som ho u maminy, ktorá mi asistovala a degustovala, fotky nie sú najlepšie, pretože som fotila večer pri umelom osvetlení.
Postup viď nižšie...

Sušené huby zalejeme vriacou vodou, kyslú kapustu pokrájame na menšie kúsky a dáme variť zvlášť.
Uvaríme si aj cvikľu, ale môže sa dať aj sterilizovaná, tým pádom tento krok odpadá.
Slaninku si vyškvaríme, pridáme trošku oleja alebo masti, pokrájanú cibuľu a osmažíme.
Potom pridáme na hrubo postrúhanú zeleninu a scedené sušené huby, trošku popražíme a zalejeme vriacou vodou...
...pridáme pokrájané zemiaky, soľ, solčanku, čili papričku a rascu, varíme do mäkka.
Keď sú zemiaky uvarené, pridáme uvarenú kapustu a sterilizované šampiňóny, podľa potreby prilejeme vriacu vodu, nie veľa, tak akurát a necháme povariť.
V tejto fáze sme už nevydržali a degustovali a degustovali, mňam...
Už stačí len pridať postrúhanú cvikľu a nechať troška povariť, kto chce môže zahustiť aj s múkou, ale nám sa nežiadalo, dochutíme, ak treba...
... a na tanieri podávame s kyslou smotanou. Dobrú chuť!
Dnes som ho varila doma, dala som aj krájané rajčiny v konzerve a nakoniec do celého šľahačkovú smotanu a namiesto sterilizovaných šampiňónov čerstvé bedle, ktorých som sa potrebovala zbaviť.