Chlieb Mira Veselého - po ktorom sa vraj chudne



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

* 200g pšeničná celozrnná múka * 200g ražná celozrnná múka * 250g jemné ovsenné vločky * 1 šálka /250ml/ pšeničné otruby * 500ml acidko * 125ml zelený čaj /mne stačilo 50ml/ * 1 1/2 ML morská soľ * 1 ML med * 1 ML sóda bikarbóna * 1 ML rasca *

POSTUP PŘÍPRAVY

- povodne som sem ani nechcela dávať tento recept , ale tu sa mi /dúfam/, že ozve viacej žienok, ktoré budú mať možno viacej skúseností s pečením takéhoto typu chlebíka, ktorý som bola nútená piecť kvoli zdravotnému stavu mojej dcéry. Bohužiaľ istý čas /neviem dokedy/ nemožeme jesť nič - kde je použité klasické droždie ani PDP . ............... Recept som upravila na polovičnú dávku a chlebík mi vyšiel presne do chlebíkovej formy. Nie som s ním moc spokojná, aj to je jeden problém, že v pečení chlebíka som veľký amatér a takýto je u mňa ešte vačšia záhada . Postupovala som presne podľa receptu zo stránky od Mira Veselého, ale no neviem ... po rozkrojení bol akoby nedopečený - taký mooc hutný , inak chuťovo dobrý, chutil aj mne i dcéram, čomu sa teším, len by som ho rada doviedla k dokonalejšiemu. Je veľmi drobivý, čomu sa ani nedivím, je tam samá celozrnná múka .. ale pri povodnom recepte bolo písané, že sa má krájať vlažný - odkojiť sa dal .. len tá akoby polosurová konzistencia :(

- všetky sypké suroviny som dala do jednej misky
- premiešala vareškou, aby som mala všetko rovnomerne
- priliala acidko, med a čaj .. toho stačilo iba 50ml, i keď v povodnom recepte bolo 125 ml, ale mal sa dolievať podľa potreby ako si vezme múka a mne stačilo iba tých spomínaných 50ml
- a ručne vypracovala hmotovité husté cesto
na pracovnej doske - vymúčenej vytvarovala valec na veľkosť chlebíkovej formy /aby mal aký -taký tvar
- vložila do formy vyloženej PNP, potrela slanou vodou, urobila zárezy a dala do rúry na 20 min, pri teplote 220 stupňov, do rúry bolo treba vložiť hrniec s vodou, aby vraj chlebík nevysychal ... tak som aj tak všetko urobila, ako kázal návod
- po 20 min vybrala, potrela znova slanou vodou, teplotu znížila na 200 stupňov a piekla ešte 15 min ... potom sa chlieb znova vytiahol , potrel vodou a vložil do vypnutej rúry na 5 min
- tu už na kompletku upečený, pekne voňal .. aj sa mi zdal OK, vytiahla som ho na mriežku a nechala vychladnúť do vlažna
.... /strašne skresluje to umelé osvetlenie farbu/
a keď som ho odkrojila /vlažný ako bolo treba/- tak bol takýto, možno to ani nie je dobre vidieť na tej foto, nedalo sa mi to lepšie odfotiť, ale jednoducho sa mi vobec nezdal dopečený, postupovala som presne podľa receptu ... no , tak som ho švihla naspať do rúry a piekla ešte asi 10 min /bez vody/... jasne, že tá korka sa už úplne vysušila a o peknom krájaní nemohlo byť ani reči :( ............... nikde som nenašla žiaden obrázok toho chlebíka, ani neviem ako má vyzerať .... ďakujem za všetky komentáriky dopredu, veľmi by som ocenila všetky rady ako na neho, lebo chuťovo je dobručký ??