Zapečené baklažánové lodičky alebo Baklažánová bukrétka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

3 menšie baklažány * 200 g čerstvých šampiňónov * 1 nízkotučný tvaroh * 2 menšie cibule * pol kelímka kyslej smotany * 150 g tvrdého syra * KORENIE: oregano * bazalka * provensálske korenie * čerstvá petržlenová vňať * vegeta * mleté čierne korenie * soľ * cesnakový olej (alebo olivový, resp. úplný obyč)

POSTUP PŘÍPRAVY

Milé mamičky, toto jedlo je veľmi jednoduché a zároveň výborné. Najlepšie chutí studené s pečivom alebo chlebom. Či to budú lodičky alebo kvet, záleží iba od vercajchu, akým doma disponujete, jenská misa bola pre 6 lodičiek malá, tak som vybrala väčšiu plytkú formu na tortu a urobila baklažánovú kvetinku, ktorá okrem toho, že vyzerá fantasticky, aj fantasticky chutí. Dnes veru neotvorím dvere ani susedovi, ani poštárke, sestry moje, prepáčte, všetko zjem iba JA!!!! Otvorím, až keď ostane prázdny pekáč.
Vyššie uvádzam potrebné prísady, píšem množstvá, ktoré som asi použila, nakoľko som ich nevážila, to je iba môj odhad.

1. Stopky umytých baklažánov skrojíme.
2. Rozkrojíme ich napoly. Nie na poli, ale napoly.
3. Vydlabávačkou vydlabeme dužinu baklažánov.
4. a prídeme k postupu, aký som už raz spomínala. Baklažány riadne posolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, a necháme minimálne pol hodinu odstáť, aby sa vyplavila horkosť z dužiny a šupky.
5. Baklažány sa s mojou pomocou zbavujú horkastej príchute...... nechajte ich na utierke alebo na sitku, aby odtekala horká šťava.
6. ZATIAĽ si prichystáme plnku do lodičiek: do misy si nakrájame dužinu z baklažánov, ktorú sme vydlabali už z terajších lskorolodičiek. Dužinu posolíme, necháme chvíľu odstáť, aby pustila šťavu.
7. Šťavu asi po polhodinke vymačkáme a ideme rýchlo popridávať ďalšie ingrediencie.
8. Pridáme nakrájanú cibuľu a petržlenovú vňať.
9. nakrájané čerstvé šampiňóny - ak nemáte čerstvé, dajte sterilizované.
10. pridajte nízkotučný tvaroh a polovicu kelímka kyslej smotany.
11. Toto všetko som okorenila bazalkou, oreganom, provensálskym korením, šupla som trocha hubového korenia soli a vegety.
12. Na dno tortovej formy som dala olej (dajte aký máte, ja používam domáci olivový olej - písala som o ňom v recepte "Baklažánové vejáre"), poukladala som umyté od soli a citróna baklažánové lodičky do tvaru kvetinky.
13. Do lodičiek navrstvite zmes šampiňónov, smotany, tvarohu atď atď., a do stredu dajte polovicu rajčiny.
14. Ak chcete, rajčinu vydlabte. Použila som stredne väčšiu. Na rajčinu som navrstila zvyšok zmesi a prikryla druhou časťou rajčiny.
15. Zodpovedne posypte strúhaným syrom a dajte upiecť. Pečte prikryté alobalom asi 50-60 minút pri teplote 180 stupňov. Posledných 15 minút odstráňte alobal, aby sa syr zapiekol do zlata. Či už budete jedlo konzumovať teplé alebo studené, je to na Vás. V oboch prípadoch budete jesť výborné zdravé jedlo a prajem Vám dobrú chuť!