Voňavá krkovička s hubami

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
bravčová krkovička (podľa počtu stravníkov - táto mala cca 1,3 kg), cibuľa, cesnak, soľ, Solčanka, rozmarín (nezohnala som čerstvý, tak som použila sušený), petržlenova vňať, olivový olej, huby (u mňa opäť lievik trúbkovitý - ale možno použiť rôzne jedlé huby - od šampiňónov, cez dubáky až po kuriatka či suchohríby) - čerstvé, mrazené, či sušené (ja som mala mrazené).
POSTUP PŘÍPRAVY
..takže opäť ďalšia variácia na jedlo s hubami - tentokrát stará dobrá klasika - bravčová krkovička
 |
Krkovičku si umyjeme, osušíme, nakrájame na "hrebeň" a nasolíme po povrchu i do zárezov (aspoň 2 cm hlbokých)... |
 |
...pripravíme si suroviny na voňavú - ako to nazvať? marináda to celkom nie je a ani plnka, hm - nátierku? |
 |
...nasekáme si huby na kúsky cca 1x1 cm |
 |
...zhrnieme huby do taniera, pridáme 4-5 prelisovaných strúčikov cesnaku, 1 ČL Solčanky, 2 PL olivového oleja, 1 PL rozmarínu a nasekanú petržlenovú vňať |
 |
...suroviny zmiešame do kompaktnej masy a vtierame ju do nárezov v krkovičke |
 |
...až všetku minieme a všetky nárezy sú "naplnené" touto voňavou masou. Krkovičku preložíme do jemne vymasteného (naolejovaného) pekáča. |
 |
...cibuľu nakrájame na väčšie kúsky, zopár ich vložíme do zárezov v krkovičke a ostatnú naukladáme okolo mäsa, pridáme 10-12 guľôčok nového korenia |
 |
...neolúpané strúčiky cesnaku rozpučíme nožom (úderom dlane na nôž) |
 |
...pridáme k mäsu |
 |
...podlejeme cca 2 dl vody a dáme prikryté piecť - 200° cca 1,5 hodiny. Počas pečenia podlievame - ak sa priveľa vody odparí, dolejeme - potrebujeme mať šťavu. |
 |
...a takto chutne to vyzerá upečené... nehovoriac o tej úžasnej vôni šíriacej sa celým bytom pri pečení ... |
 |
...mäso si odložíme oddychovať a z výpeku vyberieme korenie... |
 |
...vyberieme aj strúčiky cesnaku - môžeme ich pokojne vyhodiť, službu nám spravili - dali mäsku i výpeku skvelú vôňu |
 |
...výpek zlejeme na panvicu |
 |
...pridáme ďalšie huby, tie nakrájame na väčšie kúsky |
 |
...ak je šťava málo výrazna, dochutíme korením, dosolíme... necháme 5-8 min prebublať a odstavíme z ohňa... skvelá šťava je hotová |
 |
...možno podávať s ryžou, opekanými zemiakmi, tarhoňou... my sme dnes mali zemiakové pyré...
Pyré a mäsko naložíme na tanier a prelejeme výbornou šťavou z výpeku a húb... fajnotka |