Slaná torta s mäsom, kapustou a špenátom

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Výborné! 800 g hlávkovej kapusty, 2 veľké cibule, 400 g pomletého bravč. masa, 2 vajcia, 1 kyslá smotana, balík mrazeného špenátu (cca 400 g, v závislosti od výrobcu), 4 strúčiky cesnaku, 2 dl mlieka, soľ, vegeta, petržlen. vnať, 1 PL masla, strúhanka alebo ovsené vločky.
POSTUP PŘÍPRAVY
ako na to: Pomleté maso zmiešame s nadrobno posekanou cibuľou, jedným vajíčkom a lyžičkou vegety. Masu necháme odstáť, kým si pripravíme špenát. Na masle usmažíme cesnak, zalejeme mliekom, vložíme doň mrazený špenát. Posolíme a počas stáleho miešania varíme až do zovretia. Potom špenát ochutíme štipkou korenia.
Pokrájanú hlávkovú kapustu podusíme na cibuli do makka. Pekáč alebo misu z jenského skla vymastíme olejom a vysypeme strúhankou/vločkami. Vložíme don pomleté maso, rovnomerne, po celej ploche. Na maso rozložíme kapustu, ktorú jemne vtlačíme do tejto masy. Polejeme hotovým špenátom a na záver zalejeme kyslou smotanou zmiešanou s vajíčkom a soľou, ozdobíme vnaťou a necháme piecť cca 45 minút. Krájame ako tortu.
Variantom tohto postupu môže byť ešte pridanie ryžovej vrstvy - medzi kapustu a špenát.
 |
Mleté mäso zmiešame s vajíčkom, cibuľou, korením a vegetou a necháme postáť. |
 |
Na masle usmažíme cesnak, zalejeme mliekom, vložíme doň mrazený špenát. Posolíme a počas stáleho miešania varíme až do rozpustenia. |
 |
Na oleji popražíme cibuľu, pridáme korenie a mletú rascu a potom popražíme aj nadrobno posekanú kapustu. podlejeme asi 1 dl vody a dusíme do chrumkava. |
 |
Potom špenát ochutíme štipkou korenia, prípadne ešte posolíme. |
 |
Pekáč alebo misu z jenského skla dobre vytrieme olejom a posypeme strúhankou / vločkami. ja som tentoraz použila tortovú formu, ale nebola to najlepšia voľba, lebo napriek tomu, že som formu podložila pri pečení plechom, z torty vytieklo veľa šťavy a pripekala sa. takže použite pekáč. |
 |
Na spodok vložíme mäso. |
 |
Na mäso dáme dusenú kapustu, mierne je povtláčame. |
 |
Na kapustu vylejeme špenátov masu. Dáme piecť do rúry. |
 |
Pripravíme si smotanú plnku zo smotany, vajíčka, vňate, a soli. Metličkou dobre premiešame. |
 |
Tortu vyberieme asi po 15 min z rúry a nalejeme na ňu smotanu. Dáme znovu piecť. |
 |
Po upečení necháme trochu vychladnúť a potom nakrájame. |
 |
dobrú chuť :-) |