Slaná torta s mäsom, kapustou a špenátom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Výborné! 800 g hlávkovej kapusty, 2 veľké cibule, 400 g pomletého bravč. masa, 2 vajcia, 1 kyslá smotana, balík mrazeného špenátu (cca 400 g, v závislosti od výrobcu), 4 strúčiky cesnaku, 2 dl mlieka, soľ, vegeta, petržlen. vnať, 1 PL masla, strúhanka alebo ovsené vločky.

POSTUP PŘÍPRAVY

ako na to: Pomleté maso zmiešame s nadrobno posekanou cibuľou, jedným vajíčkom a lyžičkou vegety. Masu necháme odstáť, kým si pripravíme špenát. Na masle usmažíme cesnak, zalejeme mliekom, vložíme doň mrazený špenát. Posolíme a počas stáleho miešania varíme až do zovretia. Potom špenát ochutíme štipkou korenia.
Pokrájanú hlávkovú kapustu podusíme na cibuli do makka. Pekáč alebo misu z jenského skla vymastíme olejom a vysypeme strúhankou/vločkami. Vložíme don pomleté maso, rovnomerne, po celej ploche. Na maso rozložíme kapustu, ktorú jemne vtlačíme do tejto masy. Polejeme hotovým špenátom a na záver zalejeme kyslou smotanou zmiešanou s vajíčkom a soľou, ozdobíme vnaťou a necháme piecť cca 45 minút. Krájame ako tortu.
Variantom tohto postupu môže byť ešte pridanie ryžovej vrstvy - medzi kapustu a špenát.

Mleté mäso zmiešame s vajíčkom, cibuľou, korením a vegetou a necháme postáť.
Na masle usmažíme cesnak, zalejeme mliekom, vložíme doň mrazený špenát. Posolíme a počas stáleho miešania varíme až do rozpustenia.
Na oleji popražíme cibuľu, pridáme korenie a mletú rascu a potom popražíme aj nadrobno posekanú kapustu. podlejeme asi 1 dl vody a dusíme do chrumkava.
Potom špenát ochutíme štipkou korenia, prípadne ešte posolíme.
Pekáč alebo misu z jenského skla dobre vytrieme olejom a posypeme strúhankou / vločkami. ja som tentoraz použila tortovú formu, ale nebola to najlepšia voľba, lebo napriek tomu, že som formu podložila pri pečení plechom, z torty vytieklo veľa šťavy a pripekala sa. takže použite pekáč.
Na spodok vložíme mäso.
Na mäso dáme dusenú kapustu, mierne je povtláčame.
Na kapustu vylejeme špenátov masu. Dáme piecť do rúry.
Pripravíme si smotanú plnku zo smotany, vajíčka, vňate, a soli. Metličkou dobre premiešame.
Tortu vyberieme asi po 15 min z rúry a nalejeme na ňu smotanu. Dáme znovu piecť.
Po upečení necháme trochu vychladnúť a potom nakrájame.
dobrú chuť :-)