Jablkový závin zo škvarkového cesta

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
110 g HL múky, 100 g PH múky, 120 g pomletých škvariek, 50 g prášk. cukru, 1 vajce, mletá škorica, 1 prášok do pečiva, 3 PL kyslej smotany, štipka soli. Plnka: 400 g jablk (načistených), 40 g hrozienok, 2 PL prášk. cukru, vanilka, 40 g posekaných orechov, škorica. recept mám z knihy Recepty zo života 1, a je to náš obľúbený zákusok.
POSTUP PŘÍPRAVY
vo fotopostupe
 |
Odvážime si potrebné množstvo múky, prášk. cukru, pridáme štipku PDP a škoricu. |
 |
Škvarky zomelieme alebo pomixujeme. síce som sa natrápila ja aj mixér, ale šlo to naozaj aj bez mlynčeka, ktorý sa mi nechcelo vyťahovať a skladať. |
 |
Do pripravených "suchých" surovín pridáme zomleté/mixnuté škvarky, vajíčko a 3 PL smotany. |
 |
Vypracujeme stredne tuhé cesto a kým si pripravíme jablká, dáme ho do chladničky. |
 |
Jablká umyjeme, ošúpeme, očistíme a nakrájame na tenké plátky, aj tenšie ako tie moje. Umyjeme hrozienka. |
 |
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrbku asi 5 mm. Do stredu navrstvíme jablká, dáme na ne hrozienka, škoricu, práškový a vanilkový cukor. |
 |
Na jablká prehneme jednu strau cesta a potrieme rozmiešaným vajíčkom. |
 |
Potom prehneme aj druhú stranu cesta a celý závin potrieme vajíčkom. Keby som dnes nemeškala s obedom, tak by som si dala trochu viac záležať a z kúska cesta by som povykrajovala nejaké lístky... ,-) |
 |
Pečieme pri asi 170 C aspon pol hodinu. |
 |
Môžeme podávať s dezertnými vidličkami. |