Schwarzwaldské kocky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 100 g polohrubej múky, 2 kakaové pudingy, 3 PL kvalitného tmavého kakaa, 100 g masla, 1 PL vanilkového cukru, 5 vajec, prášok do pečiva, 1 dl šťavy z višňového kompótu Krém č. 1 - "čistá improvizácia": 3 tortové oblátky, 50 g masla, 2 PL nutely Krém č. 2 - 3 šľahačkové smotany, stužovač šľahačky a 2 PL vanilkového cukru ...višňový kompót, griotka, zopár višní v rume (u mňa domáca výroba)

POSTUP PŘÍPRAVY

Sľúbila som mojej milovanej mame, ku ktorej sa zajtra chystám ísť, že spravím niečo ku káve... a Schwarzwaldskú tortu máme všetci radi, tak som skúsila trošku improvizovať a vznikli tieto "kocky"...

...pripravíme si suroviny na cesto. Chýba mi tu dóza s domácim vanilkovým cukrom - bude pri surovinách na krém.
Źĺtka, práškový cukor a 1 PL vanilkového dáme do väčšej misy...
...vymiešame do jemnej peny
Maslo si roztopíme, vychladíme do vlažna a nalejeme do vymiešaných žĺtkov.
...pridáme šťavu z višňového kompótu
...v inej mise si pripravíme suché suroviny - múku, kakao, puding, prášok do pečiva
suché suroviny zmiešame a vysypeme do žĺtkovo-maslovej hmoty
...poriadne zmiešame na hladkú masu
...bielka sme si vyšľahali na tuhý sneh (do bielok pridáme pred šľahaním štipku soli)
...masu s bielkami vymiešame už len zľahka, aby sa spojili, ale aby bielka neboli úplne rozbité - aby bol biskvit ľahučký
...na plech na pečenie dáme pečiaci papier - ja ho vždy jemnulinko potriem Herou a pomedzi prsty poprášim múkou (pre istotu aby sa neprilepil - jeden nikdy nevie). Rozotrieme polovicu cesta a dáme piecť - 180° cca 12-15 minút
...upečený vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Potom ho opatrne obrátime a dáme dolu papier.
... potrieme lekvárom - samozrejme višňovým - u mňa kombinácia višňa+marhuľa (skvelý nápad mojej maminky)
...no a tu nastupuje moja absolútna improvizácia... svojho času som poslala synáčika okrem iného kúpiť tortové oblátky - na karamelové kocky (grilážky)... no a dieťatko síce oblátky kúpilo ale dalo ich na dno tašky, takže z nich zostali len úlomky... tak som sa ich dnes rozhodla zúžitkovať... Rozlámala som ich v sáčku tĺčikom na mäso...
...takto krásne vyzerajú moje domáce višne v rume ... z rumu, cukru a višní je skvelá griotka
...takže späť k potlčeným oblátkam... rozmrvila som ich takto na drobno, pridala k nim 50 g masla, 3 PL nutely, 1/2 dl griotky a zmixovala z toho krém.
...takto nejak to vyzeralo
...pripravila som si suroviny na krém č. 2 - šľahačkový. Tu je vyššie spomínaná dóza s domácim vanilkovým cukrom (recept na prípravu má medzi svojimi receptami Evka P - hugino: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=27774)
Šľahačky, stužovač a vanilkový cukor som vyšľahala na tuhý krém a polovicou som potrela lekvárom natretý biskvit.
...na šľahačku som naukladala kompótové višne
...na kompótové višne som navrstvila oblátkový krém
...a kde tu doplnila višňami v rume - tie sú tmavšie ako kompótové...
...na višne natrieme zvyšnú polovicu šľahačky
... a opäť pokladieme kompótové višne a jemne ich zatlačíme do šľahačky
...na druhý biskvit natrieme lekvár
...a lekvárom potretou stranou prikryjeme višnovošľahačkovú hmotu...
...koláč potrieme čokoládovou polevou (Postup ako robím čokoládovú polevu mám v recepte na krémeš s ovocím - akurát tu som ju normálne rozotrela lyžicou, nenanášala som ju štetcom), dáme vychladiť ...vychladené nakrájame na kocky, dozdobíme a môžeme degustovať...