Karfiolový nákyp so šunkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

olej, 2 PL hladkej múky, 0,25 l mlieka, asi 1 dl vody, 4 vajíčka, soľ, 1 stredne veľký karfiol, asi 100 g detskej/hydinovej šunky v celku, petržlen. vňať, 50 g tvrdého syra

POSTUP PŘÍPRAVY

Karfiol uvaríme. Z oleja a múky pripravíme bledú zápražku, pridáme mlieko, stále chytro miešame, najlepšie metličkou, pridáme aj vodu ap ovaríme. Bešamel má byť stredne hustý. necháme vychladnúť. pridáme žltky, soľ, osobitne uvarený a na malé kúsky posekaný karfiol, nasekanú potržlen. vňať a šunku pokrájanú na malé kocky. nakoniec zľahka primiešame tuhý sneh z bielkov. Zmes dáme do vymastenej a ovsenými vločkami vysypanej formy/pekáča. Pečieme vo vyhriatej rúre na teplote 180 C asi 1 hodinu. vrch môže zhnednúť skôr, ale stred nemusí byť ešte celkom hotový, tak ho len prikryte papierom na pečenie. Krajáme až ked trocha vychladne, možeme posypať strúhaným syrom.
Namiesto 1 celého karfiolu môžeme dať 1/2 karfiolu a 1/2 brokolice, alebo len ku karfiolu pridať trocha brokolice.