Zapekané ovocie



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Ovocie (jablká, hrušky, nektarinky, marhule, broskyne....), maslo, cukor (najlepšie hnedý), polohrubá múka.

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento recept je geniálny v tom, že jeho príprava nezaberie viac ako 10 minút (bez pečenia), zužitkujeme ovocie, ktoré nie je vhodné na priamu konzumáciu (napr. popadané alebo kyslé jablká), alebo otvorený kompót, ktorý zavadzia v chladničke. Okrem toho má mnoho obmien, podľa surovín, ktoré máme doma. No a hlavné je - je fantastický a každý sa u nás ide za tým utĺcť,o) Veď vyskúšajte:

Tu máme pripravené všetky suroviny: ja som našla na záhrade 4 jablká a v chladničke jednu nektarinku. Okrem toho na mrveničku cca 80 gr. masla, také isté množstvo polohrubej múky a trošku menej cukru - kryštálový, najlepšie trstinový (po zapečení má peknú farbu)
Ovocie si nakrájame na menšie kúsky a poukladáme do zapekacích misiek, ktoré vymastím maslom. Môj tip - misky vytriem obalom z masla. Tieto obaly skladujem v chladničke a používam na vymastenie pekáčov a formičiek. Ak nemáme malé misky, môže to ísť aj na malý plech. V mise sú pripravené suroviny na mrveničku (maslo, cukor, múka)
Mrveničku pripravíme pomocou prstov, medzi ktorými mrvíme suroviny tak, aby sa premiešali a vznika hrudkovitá hmota. Do mrveničky sa okrem popísaných surovín dá pridať napr. kokos, alebo jemne nasekané orechy, mňam,o)
Mrveničku nasypeme do misiek na ovocie - a nešetriť (čím viac, tým lepšie). Ja som to dala na malý pekáčik, aby sa mi to nesypalo v rúre. Dáme piecť ro rúry na cca 20 minút pri 180 stupňov. Posledných 5 minút zapnem vrchný gril, aby bola kôrka ideálna.
No a hotovo,o) Už len mlsať. Najlepšie ešte keď je to trošku teplé. Tento recept zvládnu naozaj aj gazdinky - začiatočníčky a fantázii sa medze nekladú. Napr. jabĺčka môžeme ochutiť škoricou alebo vanilkou, môžeme kľudne kombinovať čerstvé aj kompótové ovocie.