BUCHTY NA PARE PLNENÉ SLIVKOVÝM LEKVÁROM

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

400 g polohrubej múky, 1 vajce, 1 dcl oleja, 2 KL kryštálového cukru, soľ, 30 g droždia, 2 dcl mlieka

POSTUP PŘÍPRAVY

Z droždia, mlieka /vlažné/ a cukru si pripravíme kvások. Múku preosejeme, troška posolíme a zamiešame. V oleji rozhabarlujeme vajce. Z múky kvásku a oleja s vajcom vypracujeme vláčne cesto /musí sa odlepovať od misy/. V prípade riedkého cesta pridať za hrsť múky, ak sa bude zdať moc hutné, priliať troška mlieka.
Cesto nechať kysnúť asi 1/2 hodiny. Teda až kým nezdvojnásobí svoj objem. Vykysnuté cesto vyklopiť na pomúčenú dosku, vyvaľkať asi na 1 - 1,5 cm hrúbku, pokrájať na štvorce. Na každý štvorec dať kopcovitú KL slivkového lekváru a zabaliť. Nechať chvíľu odpočinúť. Zatiaľ si pripravíme hrniec s vriacou vodou a parník, na ktorý uložíme vždy 4 buchty. Pred uložením buchiet parník zakaždým naolejovať. Voda by mala siahať 1 cm pod parník. Buchty paríme 10 min. /skúsime špáradlom/. Buchty vyberieme a popicháme špáradlom. Podávame s rôznymi posýpkami a poliate roztopeným maslom.