Sedliacka fazuľačka s hubami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

fazuľa, koreňová zelenina, paprika, paradajka, huby, klobása, údené mäso (dnes som použila údené kuracie stehno), petržlenová vňať, halúzka Ligurčeka (ľudovo vegeta), Solčanka, soľ, 2 PL polohrubej múky, 3 PL olej, sladká mletá paprika

POSTUP PŘÍPRAVY

Určite tu už je nejeden recept na fazuľovú polievku... ale dnes mám "hubový" deň, takže si neodpustím ešte jeden recept - a k tým mojim pagáčikom sa táto polievka naozaj neskutočne hodí :)

Pripravíme si suroviny - koreňovú zeleninu očistíme, huby nakrájame na menšie kúsky. Fazuľu ak máme suchú namočíme deň vopred do studenej vody.
Zeleninu aj klobásu nakrájame na "akurát" kúsky a hodíme spolu so všetkým do hrnca, zalejeme vodou a dáme variť.
Pripravíme si "kytičku" z byliniek - petržlenová vňať, ligurček lekársky a kúsok póru
...do polievky ju hodíme až keď je už všetka zelenina aj mäso uvarené.
...keď sa stehno uvarilo do mäkka, oberieme z neho mäso a nasypeme späť do polievky
Pripravíme si zásmažku: do menšieho hrnčeka si dáme 3-4 PL oleja a 2 PL polohrubej múky, na slabom ohni posmažíme 3-4 minútky, zložíme z ohňa, pridáme 1 ČL mletej sladkej papriky, zamiešame a opatrne za stáleho miešania - aby sa nám nevytvorili hrčky - vlejeme do polievky.
Polievku dochutíme soľou (tá sa dáva až na záver, pretože sa v osolenej vode fazuľa oveľa dlhšie varí. Pridáme Solčanku, premiešame, odstavíme polievku z ohňa a vtedy si v dlani rozmrvíme trošku majoránky a vsypeme do polievky...
...a polievka je hotová