Máčikovo "Morové" kurča

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 kurča /Pouillard/, 3-4 staršie rožky, 3 vajcia, 100 g masla, 100 g mandlí, 2-3 strúčiky cesnaku, hrsť čerstvého majoránu (alternatíva 1PL sušeného), podľa chuti pár kvapiek citrónovej šťavy, soľ, Solčanka, čerstvo pomleté biele korenie, štipka cukru, príp.trocha kurkumy /kvôli farbe/. A samozrejme cca 250 g výbornej huby Lievik trúbkovitý (alternatíva - ako u mňa v sušenej forme). Možno použiť aj iné huby, napr. výborné sú mladé masliačiky.
POSTUP PŘÍPRAVY
Inšpirácia zo stránky www.nahuby.sk. Recept vložený s láskavým súhlasom autora.
Lievik trúbkovitý je výborná jedlá huba, nádherne vonia a dá jedlu naozaj skvelú chuť...
 |
Zoznámte sa... to je ON - Lievik trúbkovitý - obrázok zo stránky www.nahuby.sk. Autor fotografie: Peter Stefanovie |
 |
Kuriatko si umyjeme a nasolíme zvonku a jemne aj z vnútra. |
 |
Pripravíme si suroviny na plnku - huby zalejeme vriacou vodou, mandle sparíme v mlieku, očistíme si cesnak... |
 |
Detail lievika medzi prstami... vľavo sušené lieviky, vpravo zaliate vriacou vodou. |
 |
Rohlíky nakrájame na cca 2 cm kolieska a namočíme ich mliekom - nie príliš aby nám nevznikla kašoidná hmota... ale aby zasa neboli ani suché. Sparené mandle si olúpeme. |
 |
Cesnak pokrájame, speníme na 100 g masla... |
 |
...pridáme posekané huby, zľahka podusíme. |
 |
Do rohlíkov pridáme žĺtka, nasekané mandle, majorán, petržlenovú vňať, kurkumu, solčanku... |
 |
...kvapneme podľa chuti citrónovej šťavy - podľa možnosti zrniečka vynecháme... |
 |
...pridáme zmes húb a cesnaku na masle |
 |
...suroviny zmiešame do kompaktnej masy |
 |
...na záver zľahka vmiešame sneh z bielkov |
 |
...až nám vznikne krásna voňavá masa - pozor bielka nerozbiť, nech plnka zostane ľahučká a nadýchaná... |
 |
...plnkou naplníme čakajúce nasolené kurča |
 |
...troška "chirurgie" - aby nám v rámci možností plnka z kurčaťa nevybehla... |
 |
...do kože spravíme nožom malé zárezy, do ktorých napcháme huby... čím viac tým lepšie |
 |
...no a kuriatko dáme piecť na maslom vymastený pekáč - na cca 30-45 min. pri teplote 200° - záleží od veľkosti kurčaťa - dopekáme pri nižších teplotách - do chrumkava.
Kurča síce vyzerá ako keby zomrelo na bubinoznu formu moru - od toho vznikol aj názov tohto jedla, ale je oveľa aromatickejšie a aj ako kanadský žartík OK. A tá plnka... chrumkavosť mandlí, úžasná príchuť lievika... dokonalosť sama. A po upečení z trčiacich lievikov boli tie najchutnejšie "chipsy" aké som kedy jedla :) |
 |
Takéto vrecúška so sušeným Lievikom vraj dostať v Tescu. Info aj foto - Medulienka. |