Makový závin zo zemiakového cesta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250 g zemiakov, 500 g hladkej múky, 250 g palmarínu, 150-200 g práškového cukru, 1 vajce, 1 lyžička pdp plnka: maková , orechová

POSTUP PŘÍPRAVY

Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť, potom nastrúhame na jemnom strúhadle alebo prepasírujeme, pridáme ostatné suroviny a spracujeme vláčne cesto. Rozdelíme na dve časti a každú zvlášť vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 0,5 cm. Naplníme orechovou, makovou plnkou (mletý mak, cukor podľa chuti a zabaríme horúcim mliekom aby vznikla hmota ktorá sa dobre natiera, to isté i s orechmi) a zvinieme. Vrch závinu potrieme žĺtkom a pečiem v rúre pri 175 °C do zlatista. Z dávky vyjdú dve nohy závinu.

Dobrú chuť.