Kolednícke koláče



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 600 g hladkej múky, 150 g Hery, 100 g cukru, 100 ml šľahačky, 200 ml vlažného mlieka, 3 žĺtky, kocka droždia, vanilkový cukor, štipka soli, 2 lyžice umu, citrónová kôra. Plnka - tvarohová: 250 g tvarohu v alobale, 250 g tvarohu vo vaničke, 2 žĺtka, 2 lyžice smotany, 2 lyžice práškového cukru, 1 vanilkový cukor, postrúhaná kôra z polovice citróna. Na makovú plnku: mletý mak, práškový cukor, lyžička škorice, mlieko. Okrem toho slivkový lekvár, mandle a vajíčko na potretie.

POSTUP PŘÍPRAVY

Do misy dáme múku, cukor, vlažné mlieko a rozdrobíme droždie. Keď vzíde kvások, pridáme ostatné suroviny a vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Necháme riadne vykysnúť. Počas kysnutia ešte zo dva krát cesto varechou prepracujeme. Ja som do cesta nedala 150 g Hery, lebo som ju nemala, ale 100 g masla a zvyšok som doplnila domácou masťou a olejom.
A ako ďalej? - viď obrázkový postup.


Inšpiráciu na toto výborné cesto a tvarohovú plnku som čerpala na www.mimibazar.cz - (pavlinice) ID 31519, názov a zdobenie som odpozerala na www.mamincinyrecepty.cz.

Cesto dáme na dosku, rozdelíme na dve časti a z každej ušúľame valček. Cesto je mastné, nemusíme vôbec podsypávať múku.
Každý valček rozdelíme na jednotlivé kúsky. Mne z tejto dávky vyšlo 21 ks koláčikov.
Každý kúsok zagulatíme do guličky, ktoré kladieme na plech vyložený papierom na pečenie.
Necháme ešte nakysnúť.
Do každej guličky urobíme jamku.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Všetky suroviny na tvarohovú plnku riadne vymiešame a naplníme do cukrárskeho vrecka.
Mak pomelieme, dáme do hrnca, pridáme práškový cukor, škoricový cukor, trošku mlieka a necháme prejsť varom, stále miešame, aby nám neprihorel. Necháme vychladnúť.
Po obvode každého koláčika nastriekame cukrárskym vreckom tvarohovú náplň. Do stredu dáme makovú náplň, ja som ešte na niektoré pridala na makovú plnku aj troška slivkového lekváru. Ozdobíme mandľami a dáme piecť.
Po vytiahnutí z rúry ich potrieme maslom.