
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Recept je zo 100 rokov starej knižky, čo mala ešte moja babka od svojej mamy. Ešte som u nikoho podobné buchtičky nejedla.
70g masla (tuku), 1 celé vajco, žĺtok, lyžica cukru, 1/4 kg múky (nebolo uvedené akej, tak dávam polohrubú), 1/8 litra mlieka, 1 prášok do pečiva, trochu soli
POSTUP PŘÍPRAVY
Odporúčam robiť z dvojnásobnej dávky. Nám dvom toto stačí. V recepte je písané 1 celé vajco a 1 žĺtok ale ak mám väčšie vajco, už žĺtok nedávam.
![]() |
Maslo vymiešame a postupne pridávame celé vajco, žĺtok, cukor, múku, mlieko, trochu soli a prášok do pečiva. |
![]() |
Lyžicou, ktorú pokaždé namočíme do múky vykrajujeme malé kúsky, ktoré ukladáme na pomúčenú dosku, rukou roztlačíme a naplníme: najlepšie makom ( ten najprv uvarím s cukrom a troškou vody, poprípade aj med) a zabalíme ich. |
![]() |
Môže ísť aj iná plnka, napr. lekvár, či dusené jablká ale verte mi, s makom sú najlepšie.Buchtičky položíme vedľa seba ( natllačime na seba) na dobre vymastený plech a aby sa nelepili, pomažeme ich rozpusteným rukom. |
![]() |
Hotové. |
![]() |
A tu sú hotové buchtičky. |