Ligotavé ozdoby



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Čo budete potrebovať:

* aranžérsku pištoľ

* sklenenú alebo keramickú podložku (môže byť aj plochý tanier)

* kryštálový cukor (biely, prípadne aj hnedý)

* klasickú vianočnú guľu (ktorú už na stromček nezavesíte)

* papier

* valček na cesto (alebo sklenenú fľašu)

* nožnice a ozdobnú niť

POSTUP PŘÍPRAVY

Predvianočné obdobie je často plné zhonu a rôznych milých aj menej milých povinností. Ak vám však medzi upratovaním, nakupovaním, pečením a zháňaním darčekov zostane ešte trocha času, chuti a energie, môžete si s nami vytvoriť jednoduchú zimnú dekoráciu. Umiestniť sa dá napríklad do okna, kde ju slnečné lúče pekne rozligocú. Ak ju zavesíte na zrkadlo, svoje urobí zrkadlový efekt. A samozrejme vynikne aj priamo na vianočnom stromčeku.

Vianočnú guľu opatrne polámte na menšie kusy. Pozor na prsty, hrany sú ostré a jednotlivé kúsky sa ľahko rozletia na všetky strany!
Nalámané kúsky vložte medzi papiere a valčekom alebo sklenenou fľašou rozdrvte na drobné kúsočky.
Takto vyrobenú drvinu nasypte na sklenenú podložku alebo plochý keramický tanier vo vrstve tenkej asi 1 mm. Podobne si pripravte aj cukor. Zaujímavé je súčasne použiť hnedý a biely cukor, jednotlivé vrstvy od seba oddeľte hranou nožníc.
Aranžérsku pištoľ dobre rozohrejte. Potom z nej vytláčajte roztavenú hmotu na vysypaný materiál z výšky asi 3 – 5 cm. Krúživým pohybom ruky vytvorte kruhy. Ak už budete mať trocha cviku, môžete vytvoriť stromček, zvonček alebo aj iný tvar.
Kým je hmota horúca, posypte ju zhora, napríklad cukrom. Ozdoba tak bude obojstranná.
Nechajte krátko vychladnúť. Hotový tvar navlečte na ozdobnú niť a zaveste do okna, na zrkadlo alebo stromček.
Táto metóda ponúka veľa možností. Najvhodnejšie je použiť materiály lesklé alebo priesvitné. Okrem cukru a vianočných gúľ môžete použiť aj rôzne koráliky, flitre alebo aj morskú soľ. A ani farebnosti sa v tomto prípade medze nekladú.