Bryndzový koláč á la Monty Jack :)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

(na formu s priemerom 26 cm) MASLOVÉ CESTO: 200 g hladkej preosiatej múky, 100 g zmäknutého masla, 1 celé vajce, MARINÁDA NA PARADAJKY: 2 PL tekutého medu, 2 PL olivového oleja, 2 PL horčice, šťava z 1/2 citróna, 4-5 väčších paradajok, PLNKA: 500g bryndze, 3 celé vajíčka

POSTUP PŘÍPRAVY

Čím som staršia, tým väčšia je moja závislosť na "slovenskom zlate" - teda na bryndzi. Dokážem ju konzumovať kedykoľvek, kdekoľvek a v akomkoľvek množstve a našťastie sme doma takíto všetci :-). Rýchla rota má u nás štyroch Monty Jackov :-).
Vyhľadávam naozaj akýkoľvek recept s bryndzou, nech ju stále nejeme len s haluškami, na zemiakoch, v pirohoch alebo najlepšie úúúplne samú :-). Veľa super inšpirácií som našla práve tu - dievčatá - ĎAKUJEM....a pridám jeden, ktorý som vyhrabala na nete u super chlapíkov - Medveďov - a sliny mi tiekli dovtedy, kým som ho nespravila.
Vôňa je v celom byte báječná a nechce sa mi ani vetrať, len nech tá vôňa ostane čo najdhšie :-))). Nedalo mi a musela som aspoň malý kúsok uždibnúť, aby som vedela, či stojí za to pridať sem tento jednoduchý receptík. Oblizujem sa až za ušami a priznávam, že naozaj STOJÍ......
Svoje experimenty testujem okrem nás doma aj na kolegoch - nechcem sa chváliť cudzím perím, ale opäť som zase podrástla o nejaký ten cm, keď som dostala pochvalu.

Zo surovín na cesto vymiesime čo nahladšie maslové cesto - preto je dobré mať maslo zmäknuté, ide to fakt šup šup. Aj keď je bryndza dosť slaná, pridávam do cesta štipku soli. Vymiesené cesto šupneme do sáčku alebo potravinovej fólie a necháme v chladničke stuhnúť.
Blanšírované paradajky - u nás pri varení používam len takto, lebo drobec sa nám šupkami drhne :-). Nemusia byť samozrejme, stačí umyť a nakrájať. Blanšírovanie - narežeme na šupe malý krížik, necháme zovrieť primerané množstvo vody a po zovretí paradajky do nej vložíme max. na 1 minútu. Potom ich rýchlo vyberieme a vložíme do studenej vody, aby nám nezačali blatovatieť. Ošúpeme a sú ready na pokrájanie na koliečka, čož spravíme.
Pripravíme si marinádu na rajčiny - zmiešame med, horčicu, olivový olej a citrónovú šťavu a to je všetko :-). Skúsim pridať aj čerstvú posekanú bazalku, tentokrát som doma nemala a nechcela som s koláčom čakať do druhého dňa, lebo to by zase neprežila bryndza :-).
Pokrájané paradajky naložíme do marinády a necháme v chladničke marinovať.
Stuhnuté cesto vyvaľkáme na rozmer väčší ako forma, v ktorej budeme piecť koláč, aby presahovali okraje, ktoré potom upravíme rukami. Cesto bude tvoriť misku pre bryndzovú plnku. Formu nie je treba vymazať, maslové cesto je dosť mastné.
Skvelý nápad prevzatý od Medveďov :-) - slepé pečenie: predpečieme maslové cesto, aby sa nerozmočilo vďaka mokrým paradajkám a bryndzovej plnke. Aby cesto pri predpečení veľmi nezhnedlo a nevysušilo sa, naslepo ho prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme ho suchou fazuľou - napríklad. Fazuľa síce po pečení nie je jedlá :-), ale je znovu použiteľná na tento účel. Keďže mi došla fazuľa, zaimprovizovala som s mungom. Pečieme v predhriatej rúre na 170°C 10 minút.
Príprava plnky je strašne jednoduchá a rýchla - do misky dáme bryndzu, pridáme vajíčka a vymiešame do hladka. Nakoniec pridáme 5-6 lyžíc marinády a opäť poriadne premiešame - je to fakt mňam :-). Nabudúce dám viac bryndze, keďže cesto presahovalo vyššie a tak dobroty mohlo byť aj viac :-)
Predpečené cesto. Papier s fazuľou odstránime a pustíme sa do poslednej fázy prípravy koláča
Na spodok formy nakladáme paradajky - nie aj s marinádou, ale zase nemusíme úzkostlivo odstrániť všetku marinádu. Tu som trošku zazmätkovala - "patirjala" som kdesi foto s plnkou :-). Takže jednoducho - na paradajky nalejeme už len bryndzovú plnku a celý zázrak už treba len upiecť.
Koláč ďalej pečieme pri 170°C 15-20 minút. Finálny produkt vyberieme z rúry...a odolávame pokušeniu, lebo páli ako čert :-)
Odstránime prvú prekážku a blížime sa k zjedeniu :-) Ja som zase neodolala pokušeniu nastrúhať na horúci koláč parmezán - super vôňa a chuť.
Prečuhujúce okraje sa mi nepáčili a tak som ich ufikla. Cesto je také sušienkové, drolí sa, ale dobrý pilkový nôž to spravil. Preto vravím, že nabudúce pridám viac bryndze, kto má rád bryndzu, tak sa mi nebude čudovať :-)))))))