Prababkina orechová torta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

3 korpusy piškótové, orechový krém: 4 vajcia 16 dkg mletých orechov 16 dkg pr.cukru 16 dkg masla (pravého, nie náhražka !!!) 1 vanilka

POSTUP PŘÍPRAVY

Toto je torta môjho detstva......pekávala ju najprv prababka, potom babka, teraz mamina ....a raz budem ja svojim vnúčatám.....:

Upečieme si 3 piškótové korpusy. Myslím, že každý vie ako.....moja starká robievala aj cesto orechové. Ak bolo málo orechov, tak kakaové ako teraz na fotke.
Krém:
Vymiešame si do peny cukre so žĺtkami a maslom. Bielka vyšľaháme zvlášť a pridáme k žltkovemu krému. Nakoniec opatrne primiešame orechy.

Takže na žiadosť pridávam aj recept na korpus:

Toto množstvo vystačí na naplnenie okrúhlej torty, plus na vrch a boky. Vystačí aj na rezy z jedného piškótového plátu. Ak chcete tortu veľkú vo veľkosti plechu tak krém x2.
Maslo sa neoplatí ušetriť a nahradiť iným. Prosím nerobte to. Nikdy to nebude chutiť naozaj. Cesto robievame aj orechové aj kakaové...a ešte sa mi nepodarilo rozhodnúť, ktorá je chutnejšia verzia......:::)))))

Táto torta možno nie je veľmi ozdobená, ale túto tortu robila moja mamina, ktorá už nie je najmladšia a robí ju takto už mnoho rokov. Chutí famózne !!!! .......aj bez prikrášľovania......a táto konkrétne sa robila ked bolo ešte 34 C............preto tá ,,škaredá,, , ale účelná plastová dóza. Po nakrájaní utekala torta rovno do chladničky....

Takže na žiadosť pridávam aj recept na 1 okrúhly korpus:
1. 3 vajíčka oddelíme na žltka a bielka. Veľkosť vajíčok je u nás mierka.
2. Bielka začneme šľahať do peny.
3. Pridáme postupne 3 mierne kopcovité PL kryštálového cukru a šľaháme.
4. Potom pridávame po jednom žĺtka a šľaháme ďalej do hustej peny.
5. V miske si zmiešame 3 PL kopcovitté polohrubej múky a 1 ČL prášku do pečiva. Toto je klasická piškóta.
Ak chceme kakaovú alebo orechovú, uberieme z množstva múky a nahradíme lyžicou kakaa,
resp.orechov. Ale nie 1:1, úka zahusťuje viac ako kakao alebo mleté orechy, takže len trošku múky
ubrať...:::)))..píšem tak ako ma to onehdy začiatočníka učila babka...
6. Múku dobre premiešame s práškom (+ preosiatym kakaom cez sitko, aby neboli hrudky alebo orechami) a postupne po lyžičkách pridávame k pene. Toto na rozdiel od šľahania vajíčok už robíme ručne a veľmi opatrne, aby nám pena nespadla.
7. Formu na korpus vymastíme masťou (boky nie) a poprášime múkou. Zmes zarovnáme a upečieme v dobre vyhriatej rúre na 220C. Keď sa boky oddelia od steny formy a na dotyk je jemná, ale ako špongia, tak je upečená. Nesmie sa prepiecť, lebo sa usuší. Keď si párkrát skúsite, budete poznať už aj na pohľad, že je hotová. Dovtedy ak som si nie istá, pomôže špáratková skúška. Ak špáratko po zapichnutí nelepí, je ok.
8. Korpus vyberieme a ihned ,,vysypeme,, z formy, aby neschla.

To je všetko....veľa krásnych chvíľ pri chutnučkej domácej torte želám všetkým !!!!!