Obľúbená šťavnatá bublanina s tvarohom a posýpkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 5 vajec , 250 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 150 ml sýtenej minerálky alebo sódy, 200 ml oleja, 150 g celozrnnej múky, 200 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, ½ ČL sóda bicarbona, TVAROHOVÁ PLNKA: ½ kg tvaroh, 2 vanilkové cukry, kôra z jedného citróna, cca 4 PL práškového cukru (podľa chuti), POSÝPKA: 75 g hera, 100 g hrubá múka, 100 g praškového cukru, 2 vanilkové cukry, NA DOKONČENIE: Ovocie podľa chuti

POSTUP PŘÍPRAVY

Toto nie je žiadna diera do sveta, nie je to ani práve ten časovo najjednoduchší koláč, ale - u nás je z tých najobľúbenejsších, lebo je šťavnatý a je tam všetko, čo je u nás obľúbené :-). Vznikol kombináciou práve týchto vecí - cesto som troškou upravila na zmes celozrnnej a polohrubej múky, aby bol o čosi zdravší :-), tvaroh zaručuje super jedlú až žravú plnku :-), ovocie k bublanine patrí bez komentára a posýpku by mi dokázali jesť asi na všetkom :-)))))

Takže opäť - ak tento výmysel mojich detí bude nápadom čo len pre jednu z vás - nesedela som tu nadarmo a tá kopa neporiadku v kuchyni na mňa proste počká o trošku dlhšie :-)

Vajíčka si odddelíme na žĺtky a bielka. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom do penista, pridáme olej a vodu a poriadne vymiešame.
Zmiešame obe múky s práškom do pečiva a sódou bicarbonou. K žĺtkom s cukrom pridávame lyžicou zmes múk a poriadne vymiešame.
Pripravíme si tvarohovú plnku zmiešaním všetkých surovín v miske, vrátane kôry z jedného poriadne umytého citróna.
Bielka vyšľaháme na tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do cesta.
Cesto vylejeme na vymazaný a strúhankou alebo múkou vysypaný plech.
Misu od cesta stihnú šľohnúť detváky a netreba už ani umývať :-). Kiežby sa tak postarali o celú kuchyňu :-)
Na cesto kôpkujeme tvarohovú plnku, prípadne sa snažíme pokryť celú plochu cesta (ak máme hrudkovitý tvaroh, je to super).
Na rad prichádza odkvapkané ovocie, v tomto prípade broskyne nakrájané na menšie mesiačiky.
Na posýpku s obľubou používam program "MANŽEL" :-). Do misky dám najprv práškový cukor a hrubú múku, poriadne premiešame a potom pridám vanilkový cukor a heru. No a potom spomínaný program manžel mieša do bezvedomia, kým nevznikne požadovaná konzistencia posýpky :-)
Posýpka sa pripravuje počas prípravy cesta, potom už len navrstvíme na ovocie a plech s dobrotami je pripravený na export do rúry
Pečieme vo vyhriatej rúre na 170°C približne 30 min – treba odsledovať kvôli tvarohu, aby sa cesto prepieklo.
Hotovoooooo....a ako obvykle u nás, za chrbtom už dobíjajú pevnosť hladné krky....dobrú chuť :-)