Briošky - raňajkové sladké pečivo



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

575 g hladkej múky, 80 ml mlieka, 4 vajcia, 200 g masla, 2 kl soli, 70 g cukru, 30 g droždia

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento recept mám len so surovinami, bez postupu, takže som sa s tým musela nejako popasovať. Svoje postupy nefotím, lebo sa bojím, že sa mi niečo dobabre a pri brioškách sa to pokašľalo viac, než dosť. Ale nevzdala som sa a chyby napravila, preto to tu chcem napísať pre také začiatočníčky, ako som ja, že netreba hneď vyhadzovať cesto do koša a začínať odznovu.
1. najprv si urobíme kvások z mlieka a droždia. Samozrejme, patrí tam aj lyžička cukru, na ktorú som zabudla a po 15 min kvások nikde. Náprava: do mlieka s droždím som zamiešala cukor a dala to celé v malom hrnci na sporák ohriať. Prstom som skúsila, aby to bolo naozaj len mierne zohriate, vlažné, lebo priveľa tepla tiež škodí. Po ďalších 15 min bol na svete nádherný kvások :)
2. medzitým si pripravíme do misky sypké zložky - múku (mala som hladkej len asi 3/4 potrebného množstva, dosypala som polohrubou), cukor som dala práškový, preosiala som ho cez sitko, soľ. Namiesto masla som dala Palmarin, ten som si rozpustila v hrnci. Takže k sypkým zložkám vylejeme kvások a rozpustené maslo alebo margarín.
3. a na vajcia som zabudla. Miesila som, miesila, strašne tuhé cesto. Pomyslela som si, že hádam bolo málo mlieka, tak som pridala asi za lyžicu a nejak som to už domiesila. Až potom mi napadlo, že vajcia tam mali ísť. Takže som vytiahla hnetacie metly a mixérom som sa to tam snažila zapracovať. No, vznikla mazľavá guľa, žiadne lesklé, pružné cesto. Ale nevzdala som sa! Dala som cesto aj tak kysnúť do rúry predhriatej na 50 stupňov (samozrejme, teraz už bola vypnutá). Asi po 15 minútach, keď trošku popracovalo, opäť som vzala hnetacie metly a mixérom premiesila (rukami to fakt nešlo, to by sa naozaj dalo vyhodiť, boli tam hrudky toho pôvodného tvrdého cesta, no des, ale mixér pomohol). A tradááááá - vzniklo pekné cesto :)
4. takže cesto dáme na 30 min vykysnúť na teplé miesto. Potom z neho formujeme briošky. Niekto dáva do vymastených okrúhlych formičiek, ja som som si dala na plech papier na pečenie a ukladala som naň briošky. Potom pečivo prikryjeme utierkou a necháme ešte v teple podkysnúť, ja som nechala zase 30 min. Potom som ich potrela vajcom s kvapkou mlieka a dala piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov a po 20 minútach som skontrolovala špajdľou, či sú prepečené. Nechala som ešte pár minút, aby chytili farbu. Boli výbornéééé.