Lihapullat - fínske mäsové guličky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g mletého mäsa (uplne jemného - ja kupované ešte mixujem tyčovým mixérom), 1 menšia cibuľa jemne nakrájaná, 1 celé vajíčko cca 2 dl šlahačkovej smotany, 1-2 dl strúhanky (z rohlíkov lepšie) - množstvo prisýpam kým sa hmota dobre formuje, ale nech je jemná, ochucovadlá podľa chuti (vegeta, soľ, č.korenie, trošku mletej rasce, málinko sójovej omáčky, cesnak,....podľa každého chuti)

POSTUP PŘÍPRAVY

Všetky prísady zmiešame, strúhanku pridávam poslednú po lyžiciach. Misu alebo pekáč polejem roztopeným maslom a ukladám maličké guľky o priemere asi 1,5 cm (vyšli na 3 misky). Pečieme v predhriatej rúre na 230 stupňoch asi 30 minút (neni treba zakrývať!), skoro pred dopečením zvyknem trošku potriasť, ale ani nie je treba lebo aj vrch sa opečie. Vyskúšala som jednu porciu piecť na papieri na pečenie a chutilo to rovnako, naše mleté mäso je dosť tučné, takže to pustilo aj dosť masti.

Môj priateľ je dosť kritický na jedlá, ale táto verzia mu konečne chutila. Mali sme to so zemiakovou kašou a hnedou omáčkou (polotovar z Ikei). Musím pridať ešte, že moje deti mäso moc nemusia, ale toto im chutilo! :-)