Croissant z pľundrového cesta

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g poohrubej múky, cca 200 ml mlieka, 30g droždia, 60 g cukru, 200 g masla, 2 žĺtky, citrón, 1/2 lyžička soli, tuk na plech, vajce na potretie

POSTUP PŘÍPRAVY

Múku rozdelíme približne na dve poovice.V 100 ml vlažného mlieka rozmiešame droždie s lyžicou cukru a necháme vykysnúť. V jednej poovice múky rýchlo spracujeme s maslom tukový bochník, ktorý odložíme do chladničky. Do druhej polovice múky pridáme kvások, cukor, mlieko, žĺtky, soľ a citrónovú kôru. dobre vypracované cesto necháme vykysnúť cca 40 minút. vykysnuté cesto sšte krátko prepracujeme, potom vyvaľkáme na placku, doprostred dáme tukový bochník, a rozvaľkáme. Cesto zložíme zo 4 strán ako obálku, preložíme na polovicu a rozvaľkáme pás, ktorý trikrát preložíme na šírku a trikrát na dlžku, odložíme do chladničky stuhnúť asi na 20 minút.Skladanie a rozvalkanie opakujeme 3x, potom cesto rozdelíme na 4 časti a vyformujeme z nich 4 bochníky. Cesto vyvaľkáme na tvar kruhu, na hrúbku 5 mm a rozrežeme na 8 častí. Na základňu trojuholníka dáme plnku, zvinieme od základne k vršku, prehneme, poukladáme na plech a potrieme vyšlahaným vajcom, ale iba vrch, lebo cesto by sa horšie lístkovalo.Pečieme v dobre vyhriatej rúre cca 20 minút.
ja dávam do croissantov aj sladké aj slané plnky.
Sladké : dusené jabĺka s cukrom a škoricou, nutela, džem, tvarohová plnka,....
Slané : plátok syra a šunky, bryndza s pážitkou, tvaroh s kečupom, kyslá kapusta a koliesko klobásky, nastrúhaná niva, pečeˇová pašteta s pážitkou,...Pri slaných som zvykla vrch posypať rascou, sezamom, vegetou,...