Čalamáda



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

3kg bielej kapusty, 3kg uhoriek, 1kg mrkvy, 1/2kg cibule, 1/2L octu, 200g kryštál.cukru, 1 Deko alebo Nakladač

POSTUP PŘÍPRAVY

Neolúpané uhorky a cibuľu / cibuľu očistíme / postrúhame na kolieska, mrkvu postrúhame na strúhadle s hrubými očkami, kapustu pokrájame/postrúhame na rezančeky. Posypeme dekom, cukrom, nalejeme ocot a poriadne premiešame. Necháme postáť 24 hodín a potom naložíme do fliaš a sterilizujeme 20 minút pri 85 stupňoch. Čalamádu do fliaš nevtláčajte príliš silno, aby tam bolo dostatok šťavy, lebo potom bude suchá. V pôvodnom recepte nebola mrkva, ale zelená paprika, ale mne paprika nerobí dobre na žalúdok, tak som si to upravila. Takže rôznym kombináciám sa medze nekladú.

všetko poriadne premiešajte