"Lotrinský kiš"



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 200g muky, 1 zltok, 100 g mäkkeho masla, PLNKA: 200 g slaniny, 300 ml sladkej smotany, 2 zltky, 1 vajce, (ja som dala aj nastruhany syr, ale len preto, ze som nemala dostatok slaninky), cierne korenie, sol kolacova forma- 26 cm

POSTUP PŘÍPRAVY

Viem, ze je tu podobnych receptov viac, ale nenasla som uplne rovnaky...niekto pridava paradajky, niekto sunku a zeleninu.... ja mam tento recept odfoteny z jednej francuzskej kucharky a chuti fakt dobre.

pripravime si suroviny na cesto
vymiesime si nelepive cesticko
po 30 minutach v chladnicke, vyvalkame na velkost formy
pomocou valceka prenesieme
Dame do VYMASTENEJ A MUKOU VYSYPANEJ formy a nasledne este prstikmi popritlacame k okrajom a dnu
Slaninku si opecieme na panvici a dame na cesto do formy..nemala som tolko, kolko bolo treba:o( tak som pridala struhany syr...v recepte vsak nie je
vymiesame prisady do smotanovej plnky
vylejeme do formy a dame piect na 200 stupnov 45 minut...ja som pouzila aj ventilatorovy ohrev...mala som ho upeceny za 20 minut
Upeceny vonavy kis:o)
na vyklopenie z formy som pouzila svoju fintu ako aj pri obratenom marhulovom kolaci....vychladnuty kolac vo forme, ktora je polozena na drevenej doske prikryjeme druhou doskou obe chytime a prevratime
dosku odokryjeme, formu zoberieme...ide to naozaj velmi lahko
........ostane nam prevrateny kis na doske...opät nan dame druhu dosku, prevratime a kolacik je taky aky ma byt:o)
A mozeme papat, je to naozaj lahodka pre mlsne jazycky:o)