Penová - snehová torta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Korpus:Na 10 bielkov 700 g jemného kryštálového-krupicového cukru. Plnka: 10 žĺtkov, 300 g práškového cukru, 150 várovej čokolády, 1/2 - 3/4 dcl čiernej kávy, 1 kvalitné kakao a 400-5oo g masla. K tomu: papier na pečenie, pár kvapiek oleja na potretie papiera, cukrárske vrecko, mixér a véééľa času a trpezlivosti

POSTUP PŘÍPRAVY

Moja prvá penovka. Dlho som váhala, ale jej príprava je oveľa jednoduchšia ako som myslela. Niet na nej čo pokaziť.Korpus nepadne, krém sa nezrazí.Len časovo trošku náročná. V chladničke vydrží aj 7-8 dní ak sa nezje. Bez tých ružičiek ma suroviny stáli4,5€
Bola výýýborná, krém fantastický, čokoládovýýý... Všetci si moc pochvalovali.
Ja som robila robila ovál zo 7.vajec, aby sa mi na plech zmestili dva pláty.

moja torta je zo 7 vajec tak som si to prerátala. Dá sa to aj takto: POMER: bielka : cukor / 1:2 (bielka odvážime a pridáme raz toľko cukru) Krém som tiež prerátala na 7 žltkov. ( ja som dal len 350 g masla a skoro deci silnej kávy)
Žltka a biela oddelíme. Bielka dobre rozšlaháme, pridáme kryštálový cukor a vyšľaháme na penu. Ďalej pomaly na najnižšom stupni šlaháme nad parou do tuhej lesklej peny. Na jeden bielok je treba aspoň. 2,5 minúty. Čas šlahania neskracujte radšej 5-10 min pridajte!! Pena je ku koncu krásne hustá a tuhne.Pozor, aby sa pena nepripalovala na spodok a boky nádoby
na papier na pečenie si nakreslíme požadovaný tvar torty. Papier potrieme málinko olejom, aby sa nám upečené pláty ani náhodou neprilepili. Vyšľahaný sneh dáme do zdobiaceho vrecúška. Ja som použila tescomácku pištol, vrecko nemám. Mali by byť štyri pláty. Najskôr urobíme ozdobné okraje - také pusinky, alebo vlnovky a stred vyplníme. Nastriekame všetky 4 pláty, sneh by sa v hrnci sušil. Štvrtý - vrchný plát urobíme ozdobný. Vrstva by mala byť vysoká asi 1,5cm. Zo zvyšku peny si nastriekajte pusinky, alebo drobné ozdôbky.
PEČENIE Pláty pomalinky sušíme v pootvorenej rúre.Šup varešku do dvierok. Ja mám klasika plynovú. Plech som dala úpnle na vrch na 5-7 min na cca. 120C, potom som plyn stiahla na minimum a sušila 40-45min. Pokiaľ máte teplovzdušnú rúru, môžete dať piecť aj dva plechy naraz.. Zatiaľ ,,Niekto ,, očistí mixér.
Pláty by mali zostať biele, povrch na dotyk suchý a tvrdý. Ak sa na ňom tvoria drobnučké kvapôčky už-už je hotový.
PLNKA V káve dobre rozmiešame kakao, aby nezostali hrudky. Nad parou šľaháme žĺtky s cukrom do tuha. K žĺtkom pridáme polámanú čokoládu, kávu s kakaom. Šľaháme nad parou 15-20min. Pridáme maslo / Heliu . Za pomalého šlahania necháme rozpustiť. Odstavíme a necháme vychladnúť. Trvá to dosť dlho, najlepšie nechať cez noc odstáť v chladničke, ak je čas. Krém je trošku horkastý od veľkého množstva kakaa, ale s tými sladkým snehovým korpusom má taký byť .Zo začiatku je dosť riedky, ale chladnutím stuhne.Ak sa vám pred plnením zdá moc tuhý, prilievajte kávu, nič nepokazíte.
Naplníme vrecko a plníme vychladnuté bielkove pláty. Opatrne, aby sa nepolámali. Mne sa jeden prelomyl... chybička krásy... nič hrozné... krém zakryje
Takto spájame všetky pláty. Vrchný ozdobný plát môžme dozdobyť krémom, pusinkami... Dala sa pekne krájať,nelámala sa, krém nie je presladený, proste akurát....
výzdoba
Hanička bola veľmi spokojná.
A ešte pre inšpiráciu prekrásne tortičky z netu od pani Márií. Používam jej recept.