Bravčové rezne na cibuli s hríbovou omáčkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g bravčové mäso vhodné na rezne (ja som mala stehno), 2 veľké cibule, olej, 200 g hríbov (tu masliaky), maslo, mlieko, múka, soľ, mleté čierne korenie, solčanka.

POSTUP PŘÍPRAVY

Bravčové mäso nakrájame na rezne, nasolíme, nakoreníme mletým čiernym korením a naklepeme. Pekáč si jemne pokvapkáme olejom, na dno nakrájame cibuľu na pásiky. Mäso sprudka osmažíme na troške masla a oleja z oboch strán a naukladáme na cibuľu. Na mäso navrstvíme ďalšiu cibuľu nakrájanú na pásiky. Zalejeme 1/2 l vody, v ktorej sme rozmiešali polievkovú lyžicu solčanky, prikryjeme alobalom a dáme piecť na 45 min pri teplote 200°C. Potom odokryjeme a dopečieme zhora ešte 10 min, aby mäso bolo pekne červené. Ak sa nám voda vyparila, dolejeme, aby mäso zostalo v šťave.
Hríbovú omáčku si pripravíme nasledovne: Do výpeku kde sme opekali mäso dáme na kúsky nakrájané hríby, okoreníme, jemne osolíme a na slabom ohni necháme dusiť cca 12 minút. Potom zalejeme 2-3 dl mlieka, necháme prevrieť. Pripravíme si v šálke zátrepku - 1,5 dl mlieka a 1 zarovnanú PL múky poriadne rozmiešame a vlejeme do hríbov. Za stáleho miešania nám omáčka varením jemne zhustne, na záver ju zjemníme 1 dl smotany na varenie a po prevretí ju môžeme odstaviť. Táto omáčka je výborná aj na cestoviny. Ak nemáte lesné hríby, možno použiť aj šampiňóny - doporučujem namiesto zeleninového dochucovadla dochutiť hríbovým bujónom.