Bravčové na zelenine v haruli (zemiakovej placke)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

robila som dávku pre 4 osoby: na mäso: pol kila (dnes odkostené kuracie stehná, ale v origináli buď brav. stehno alebo krkovička), 1 pór (alebo cibuľa), 2 papriky, 2 paradajky, kukurica, 3 mrkvy, ananásový kompót, môže byť aj hrášok a hríby. na harulu: zemiaky (asi 1/2kila), mlieko, soľ, korenie =pyré + hladká al. polohrubá múka (cca 300g) a 1 vajce.

POSTUP PŘÍPRAVY

Toto jedlo som jedla prvýkrát v nemenovanej reštaurácii:) a straašne mi to chutilo. Tak som si recept vymyslela a myslím, že /až na malé schválne obmeny/ to chutí rovnako. Je to len taký najzákladnejší postup, veľmi jednoducho sa dá prispôsobiť.

Najprv nakrájame pór a hodíme na olej, nech sa trošku udusí.
A hneď na to očistíme zemiaky, nakrájame na drobno a dáme ich variť (to na haruľu, placku) - môžete robiť aj zo surových nastrúhaných zemiakov, no ja som si to nechala cez noc v chladničke a surové by mi sčernali...:)
Nakrájame papriku, lebo ju máme radi poriadne udusenú, ak ale máte radi polosurovú, nechajte si krájanie kľudne na neskôr, po mäse. Prihodíme k póru a dusíme.
Rovnako nakrájame paradajku a pridáme k póru a paprike.
Z uvarených zemiakov urobíme regulérne pyré:) Môžeme nechať trochu hrudky, v placke sú veľmi chutné.
A ide sa na mäso. Dnes som nemala bravčové, tak som ako náhradu šupla odkostené kuracie stehná, boli rovnako vynikajúce.
Toto korenie som pridala k mäsu, vzadu je sladká červená paprika. Ja to s korením nepreháňam, dáte si tam čo len chcete.
Takto vyzerá mäso zamiešané so zeleninou a korením. trochu podlejeme vodou (má to byť šťavnaté), prikryjeme a dusíme cca pol hodinu, pri bravčovom dlhšie. Ja mám rada mäso, keď ho skoro ani hrýzť nemusím, dusím ho teda dlho.
Kým sme pripravili mäso, vychladlo nám pyré, tak k nemu pridáme múku a vajce, dochutíme soľou a zamiešame.
Vyrobíme bochníky z ktorých vaľkáme placky.
Moje majú len veľkosť otvorenej dlane. Ale v reštaurácii zatvorená placka zaberala viac ako polovicu taniera!
Keďže som toto všetko robila deň vopred, placky som naukladala na kúsky papiera na pečenie a uložila na noc do chladničky. Inak by som možno robila zo surových zemiakov, originál haruľa je totiž z nich. Z množstva, ktoré som udala na začiatku, som urobila 10 placiek.
Takto vyzerá mäso aj so šťavou, potom som to nechala trochu odpariť.
Na druhý deň mäso zohrejeme, placku upečieme na trošku oleji (ako palacinku) a servírujeme. Jedli sme k tomu kukuricu (tá sa môže pridať aj rovno k mäsu) a mrkvový šalát s ananásom. DOBRÚ CHUŤ!