Musaka - absolútne dokonalá rokmi vycibrená verzia



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2-3 väčšie baklažány, 2 veľké zemiaky, 500 g mletého mäsa (1/2 bravčové, 1/2 hovädzie), 1 väčšia cibuľa, 3-4 strúčiky cesnaku, 1 dl paradajkový pretlak, 2-3 zrelé paradajky, 100 g syra (ideálny je Parmezán, ale poslúži aj Eidam, maslo, olivový olej, mleté korenie, mletý kmín, škorica (1/2 čl), muškátový oriešok (1/2 čl), 1-2 bobkové listy, 50 g múky, 700 ml mlieka, 3 žltky

POSTUP PŘÍPRAVY

Toto jedlo milujem, ale kým som sa dopracovala k tejto verzii trvalo to celé roky (rozumej nakoľko to je dosť prácny recept, robím musaku maximálne 2x v roku :)) A môžem s čistým svedomím povedať, že táto musaka je takmer ako od rodeného Gréka :)

Baklažány si ošúpeme a nakrájame na cca 1 cm hrubé kolieska. Plech pokvapkáme olivovým olejom a naukladáme kolieska baklažánu, ktoré pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Dáme na 13-15 min do vyhriatej rúry.
Na jemno si nakrájame cibuľu a dáme ju spolu s pretlačeným cesnakom podusiť na olivový olej a trošku masla. Po zmäknutí pridáme mleté mäso. Osolíme, pridáme škoricu, korenie, bobkové listy a cca 15 min dusíme.
Kým sa nám dusí mäso ošúpeme a na tenké kolieska nakrájame zemiaky, ktoré dáme do horúceho oleja opiecť do zlatista.
...asi takto :)
Do zmesi nalejeme rajčinový pretlak. Necháme prevrieť.
Kým nám pretlak s mäsom prevrie, olúpeme a na malé kúsky si nakrájame paradajky, ktoré pridáme do zmesi.
Všetko spolu necháme ešte asi 10 minút dusiť.
Na spodok pekáča (janskej misy) si naukladáme vrstvu osmažených zemiakov (majú byť osmažené, inak vraj musaka nemá tú správnu chuť).
Na zemiaky naukladáme polovicu koliesok opečeného baklažánu. (Mám ho trošku menej, nakoľko ten najväčší z baklažánov, ktoré som mala bol už starší, zrniečka v nom boli už veľmi tvrdé - nejedlé, musela som ho vyhodiť).
Na baklažán vylejeme mäsovú zmes.
Spravíme si bešamel: na panvicu dám maslo, ked sa rozpustí pridám múku a stále miešam, nechám chvíľočku na slabom ohni posmažiť. Potom zalejem mliekom, treba poriadne miešať aby nevznikli hrudky - miešať až kým nezhustne. Dám dolu z ohňa, nechám cca 2 min chladnúť, pridám žĺtka, poriadne zamiešam, vsypem 40 g syra, ochutím soľou, korením a muškátovým orieškom, dobre premiešam. Bešamel je vtedy dobrý, ked je hladký, jemný a dostatočne hustý.
Na mäsovú vrstvu naukladáme druhú polovicu baklažánových koliesok, zalejeme bešamelom, posypeme 60 g syra a dáme zapiecť na 25-30 min na 180 °C.
Po 25-30 min vytiahneme z rúry. Necháme chvíľočku odpočinúť - 10 min - a môžeme baštiť :)