Musaka - absolútne dokonalá rokmi vycibrená verzia

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
2-3 väčšie baklažány, 2 veľké zemiaky, 500 g mletého mäsa (1/2 bravčové, 1/2 hovädzie), 1 väčšia cibuľa, 3-4 strúčiky cesnaku, 1 dl paradajkový pretlak, 2-3 zrelé paradajky, 100 g syra (ideálny je Parmezán, ale poslúži aj Eidam, maslo, olivový olej, mleté korenie, mletý kmín, škorica (1/2 čl), muškátový oriešok (1/2 čl), 1-2 bobkové listy, 50 g múky, 700 ml mlieka, 3 žltky
POSTUP PŘÍPRAVY
Toto jedlo milujem, ale kým som sa dopracovala k tejto verzii trvalo to celé roky (rozumej nakoľko to je dosť prácny recept, robím musaku maximálne 2x v roku :)) A môžem s čistým svedomím povedať, že táto musaka je takmer ako od rodeného Gréka :)
 |
Baklažány si ošúpeme a nakrájame na cca 1 cm hrubé kolieska. Plech pokvapkáme olivovým olejom a naukladáme kolieska baklažánu, ktoré pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Dáme na 13-15 min do vyhriatej rúry. |
 |
Na jemno si nakrájame cibuľu a dáme ju spolu s pretlačeným cesnakom podusiť na olivový olej a trošku masla. Po zmäknutí pridáme mleté mäso. Osolíme, pridáme škoricu, korenie, bobkové listy a cca 15 min dusíme. |
 |
Kým sa nám dusí mäso ošúpeme a na tenké kolieska nakrájame zemiaky, ktoré dáme do horúceho oleja opiecť do zlatista. |
 |
...asi takto :) |
 |
Do zmesi nalejeme rajčinový pretlak. Necháme prevrieť. |
 |
Kým nám pretlak s mäsom prevrie, olúpeme a na malé kúsky si nakrájame paradajky, ktoré pridáme do zmesi. |
 |
Všetko spolu necháme ešte asi 10 minút dusiť. |
 |
Na spodok pekáča (janskej misy) si naukladáme vrstvu osmažených zemiakov (majú byť osmažené, inak vraj musaka nemá tú správnu chuť). |
 |
Na zemiaky naukladáme polovicu koliesok opečeného baklažánu. (Mám ho trošku menej, nakoľko ten najväčší z baklažánov, ktoré som mala bol už starší, zrniečka v nom boli už veľmi tvrdé - nejedlé, musela som ho vyhodiť). |
 |
Na baklažán vylejeme mäsovú zmes. |
 |
Spravíme si bešamel: na panvicu dám maslo, ked sa rozpustí pridám múku a stále miešam, nechám chvíľočku na slabom ohni posmažiť. Potom zalejem mliekom, treba poriadne miešať aby nevznikli hrudky - miešať až kým nezhustne. Dám dolu z ohňa, nechám cca 2 min chladnúť, pridám žĺtka, poriadne zamiešam, vsypem 40 g syra, ochutím soľou, korením a muškátovým orieškom, dobre premiešam. Bešamel je vtedy dobrý, ked je hladký, jemný a dostatočne hustý. |
 |
Na mäsovú vrstvu naukladáme druhú polovicu baklažánových koliesok, zalejeme bešamelom, posypeme 60 g syra a dáme zapiecť na 25-30 min na 180 °C. |
 |
Po 25-30 min vytiahneme z rúry. Necháme chvíľočku odpočinúť - 10 min - a môžeme baštiť :) |