
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
2 kg očistenej ryby (môže byť aj filé, ale najlepšie sú od rybára), na nálev - 0,9 l vody, 0,4 l octu, 50 g soli, ďalej 120g sterilizovaných uhoriek, 90g cibule, 90g uvarenej mrkvy, cca 400g majonézy, 1 kyslá smotana (250g alebo aj viac, podľa chuti), mleté korenie, horčica a citrónová šťava.
POSTUP PŘÍPRAVY
Keďže som tento víkend toho mala "málo", dostal môj manžel od kolegu - rybára rybu na tresku, ktorú som nerobila ani nepamätám, väčšinou len tie "falošné". Tak som oprášila starý recept, s ktorým sa rada s Vami podelím. Jeden takýto recept sa tu už nachádza, ale predsa tento má trošku iný postup, tak som sa rozhodla sem vložiť ten náš rokmi vyskúšaný.
Viď nižšie...
![]() |
Očistenú rybu varíme 15 minút, potom ju oberieme od veľkých kostí a vložíme do nálevu, ktorý sa skladá z vody, octu a soli, na 12 hodín. Ja som robila tresku len z polovičnej dávky, tak nech Vás to množstvo nemýli. |
![]() |
Potom rybu scedíme. |
![]() |
Najemno postrúhame uvarenú mrkvu a uhorky, cibuľu postrúhame na hrubšie. |
![]() |
Pridáme rybu, majonézu, smotanu, podľa chuti mleté korenie a horčicu. Môžeme trošku rozriediť nálevom z uhoriek alebo citrónovou šťavou. Necháme odstáť minimálne cez noc. Potom už len čerstvý rožok a dobrú chuť! |
![]() |
Z polovičnej dávky mi vyšlo 1,5 kg tresky, som zvedavá, ako dlho vydrží! |