Pravá nefalšovaná treska



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 kg očistenej ryby (môže byť aj filé, ale najlepšie sú od rybára), na nálev - 0,9 l vody, 0,4 l octu, 50 g soli, ďalej 120g sterilizovaných uhoriek, 90g cibule, 90g uvarenej mrkvy, cca 400g majonézy, 1 kyslá smotana (250g alebo aj viac, podľa chuti), mleté korenie, horčica a citrónová šťava.

POSTUP PŘÍPRAVY

Keďže som tento víkend toho mala "málo", dostal môj manžel od kolegu - rybára rybu na tresku, ktorú som nerobila ani nepamätám, väčšinou len tie "falošné". Tak som oprášila starý recept, s ktorým sa rada s Vami podelím. Jeden takýto recept sa tu už nachádza, ale predsa tento má trošku iný postup, tak som sa rozhodla sem vložiť ten náš rokmi vyskúšaný.
Viď nižšie...

Očistenú rybu varíme 15 minút, potom ju oberieme od veľkých kostí a vložíme do nálevu, ktorý sa skladá z vody, octu a soli, na 12 hodín. Ja som robila tresku len z polovičnej dávky, tak nech Vás to množstvo nemýli.
Potom rybu scedíme.
Najemno postrúhame uvarenú mrkvu a uhorky, cibuľu postrúhame na hrubšie.
Pridáme rybu, majonézu, smotanu, podľa chuti mleté korenie a horčicu. Môžeme trošku rozriediť nálevom z uhoriek alebo citrónovou šťavou. Necháme odstáť minimálne cez noc. Potom už len čerstvý rožok a dobrú chuť!
Z polovičnej dávky mi vyšlo 1,5 kg tresky, som zvedavá, ako dlho vydrží!