Staročeský "Frgálovník"



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 25 dkg hladkej múky, 3 dkg rozpusteného masla, 1 žĺtok, 1,5 čl. sušeného droždia alebo 1 dkg čerstvého, 3 dkg cukru, 1,5 dcl mlieka. PLNKA 1 : 20 dkg slivkového lekváru, rum, voda, škorica, cukor. PLNKA 2: 5-6 jabĺčok, škorica, rum, maslo, med, cukor. POSÝPKA: 2 dkg hrubej múky, 3 dkg kryštálového cukru, 2 dkg masla.

POSTUP PŘÍPRAVY

Do misy nasypeme múku, vyhĺbime v nej jamku, pridáme cukor, rozdrobené droždie, mlieko a necháme vzísť kvások. Keď kvások vykysne, pridáme rozpustené maslo, žĺtok, štipku soli a zvyšné mlieko. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme cca 1 hodinu vykysnúť. Plech vystelieme papierom na pečenie a cesto vyvaľkáme priamo na ňom. Ja som použila plech na pizzu a troška cesta mi zostalo. Ušúľala som valček a obtočila okolo cesta ako vyvýšený okraj. Slivkový lekvár s troškou vody, umu, škorice a cukru povaríme a natrieme ako prvú vrstvu na cesto. Mala som tvaroh, ktorý som potrebovala minúť, tak som ho vymiešala s vanilkovým cukrom, práškovým cukrom a žĺtkom a natrela ako druhú vrstvu na cestu. Pekáčik som vymastila maslom, pridala nastrúhané jabĺčka a dve nastrúhané hrušky, med, cukor a um a dala som do rúry dusiť cca na 5 minút. Po vychladnutí som túto zmes natrela ako tretiu vrstvu. Nakoniec som z múky, cukru a masla urobila drobenku a ňou som posypala celý vrch koláča. Nechala som ho ešte chvíľu pokysnúť, okraje potrela rozšľahaným vajíčkom a dala piecť na 180 C.

Zdroj: www.mimibazar.cz - ID 7075

Koláč je výborný, chuťou pripomína pravý frgál