Cuketový džem s ananásom a džem miš-maš



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na CUKETOVÝ S ANANÁSOM potrebujeme 1 kg cukiny (alebo tekvice), 1 konzerva ananásu (560 g), 2-3 citróny, 1 kg želírovacieho cukru 1:1 - je to dosť sladké, nabudúce dám želírovací cukor 1:2, ale išla som podľa receptu Na DŽEM MIŠ - MAŠ potrebujeme aspoň tri druhy ovocia, ja som sa potreboval zbaviť sliviek (1 kg), broskýň (5 ks - 400 g), a poslednej cukiny ,ktorá mala po očistení 640 g - takže som mala dokopy 2 kg, podľa toho som dávala cukor (750 g) a 2 ks Quitinu

POSTUP PŘÍPRAVY

Už dlhšiu dobu ma lákalo vyskúšať cuketový džem s ananásom a keďže som mala posledné dve cukety, vedela som, čo s nimi. Ten prvý recept je z jednej knižky s menšími úpravami a ten druhý môj výmysel, pretože slivky aj broskyne už nikto nechcel jesť a pomaly, ale iste by schytali skazu a to by bola veľká škoda, pretože je z nich super džem.

Postup viď nižšie...

Postup na CUKETOVÝ DŽEM S ANANÁSOM : Ošúpanú a pokrájanú cuketu dáme variť spolu so šťavou z ananásu a šťavou z citrónov.
Keď je uvarená do sklovita, pridáme ananás a necháme prevrieť.
Rozmixujeme a ...
...pridáme želírovací cukor, necháme zovrieť a varíme za stáleho miešania 5 minút.
Skúška tuhnutia, môžeme nalievať do pohárikov. Nesterilizujeme, nalievame horúce, hneď zavrieme a obrátime hore dnom na pol hodinku.
Hotovo!
Dnes som robila dokonca z dvojitej dávky a s Quittinom 3:1, je o niečo hustejší a nie je taký presladený.
Postup na DŽEM MIŠ - MAŠ: Ošúpanú a očistenú cukinu pokrájame, pridáme pokrájané broskyne bez šupy (keď sú také mäkké, ako moje, ide to veľmi ľahko) a slivky. Podlejeme trochou vody, necháme dusiť, potom rozmixujeme.
Keď nám masa zovrie, pridáme cukor rozmiešaný s Quitinom, zase necháme zovrieť a varíme 5 minút za stáleho miešania.
Ešte horúci nalejeme do pripravených pohárikov, obrátime hore dnom na pol hodinku. Nesterilizujeme.